Evenimente

La Eşelniţa, judeţul Mehedinţi a avut loc în perioada 28 – 29 iunie a. c. prima ediţie a festivalului „Diferiţi etnic, dar uniţi cultural”, singurul festival ce promovează cultura tuturor etniilor de pe Clisura Dunării. Evenimentul a fost dedicat Zilei Dunării – 29 iunie – care este marcată prin diverse evenimente în toate statele riverane.

Festivalul a fost organizat de Asociaţia “Comunităţii Eşelniţa Cazanele Dunării” în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României, cu sprijinul Consiliului Judeţean Mehedinţi, al Primăriei din Eşelniţa şi al grupului de iniţiativă ”Interetnici în Acţiune” (30 de tineri reprezentanţi ai comunităţilor etnice din Clisura Dunării). Ideea de a organiza acest festival a fost unul din rezultatele proiectului ”Tinerii pun punctul pe I(nterculturalitate)”, desfăşurat în perioada iulie 2013 – iunie 2014 de Fundaţia Parteneri pentru Dezvoltare Locală şi Departamentul pentru Relaţii Interetnice, finanţat de Comisia Europeană prin programul Tineret în Acţiune.

Scopul urmărit prin organizarea şi desfăşurarea festivalului „Diferiţi etnic, dar uniţi cultural” a fost promovarea patrimoniului cultural al etniilor din spaţiul Clisurii Dunării, mai puţin cunoscut dar extrem de valoros. Activităţile organizate pe parcursul celor două zile la Eşelniţa au vizat conştientizarea importanţei păstrării valorilor tradiţionale şi autentice în rândul tinerilor, mobilizarea comunităţilor din zonă pentru organizarea unor activităţi care să le promoveze limba, cultura şi tradiţiile, creşterea gradului de participare a tinerilor la promovarea zonei. Beneficieri au fost atât localnicii, cât şi turiştii aflaţi în localităţile apropiate de Porţile de Fier şi Cazanele Dunării. Protagonişti au fost oameni de toate vârstele aparţinând minorităţilor ce trăiesc alături de români în municipiul Drobeta Tr. Severin (grecii şi turcii), oraşul Orşova (germanii şi cehii) şi localităţile Eşelniţa (romii), Eibenthal, Gârnic şi Sf. Elena (cehii), Sviniţa (sârbii).

Au fost două zile pline de activităţi interesante, care au pus accentul pe colaborarea dintre etnii şi pe specificul cultural al zonei, ca forme de dezvoltare comunitară. Cei prezenţi au putut admira o paradă a portului popular specific grupurilor implicate în festival (greci, romi, sârbi, cehi, germani, precum şi români), spectacole de folclor în fiecare seară, ateliere de meşteşuguri tradiţionale (cusături, confecţionare de păpuşi, cioplit în lemn, prelucrarea metalelor, confecţionare de opinci etc). Cel mai mare succes l-au înregistrat atelierele de pregătit mâncăruri tradiţionale, specifice fiecărui grup. Programul a mai cuprins vizitarea celor două muzee din Eşelniţa – Muzeul Parohial, care păstrează încă vie amintirea celor patru sate strămutate la construirea barajului Porţile de Fier, precum şi Muzeul Etnografic – o epopee a vieţii ţăranului de odinioară; întreceri sportive dedicate tinerilor şi copiilor (minicampionat de fotbal, mersul în saci); scurtă lecţie de istorie a zonei oferită printr-o proiecţie de film de Muzeul Regiunii „Porţile de Fier”.

Presa locală a anunţat evenimentul şi a subliniat că este primul festival axat în totalitate pe diversitatea umană şi culturală – o resursă pentru dezvoltarea viitoare a Clisurii Dunării.

http://www.ziare.com/severin/festival/festival-interetnic-la-eselnita-4813338

https://www.facebook.com/RadioIntact.Ro.mania/posts/697770300259228

http://mehedinti.iis.ro/ro/10-adevarul-ro/385-festival-interetnic-%C5%9Fase-etnii-vor-%C3%AEncinge-br%C3%A2ul-la-e%C5%9Felni%C5%A3a

http://www.news-mehedinti.ro/eveniment/cultura-etniilor-de-pe-clisura-dunarii-promovata-la-eselnita

http://www.gds.ro/Comunitate/2014-06-27/Mehedinti%3A+Festival+interetnic+la+Eselnita+