Evenimente

2 În perioada 1-15 iulie a avut loc prima ediție a Universității de vară din Gornești organizat de Asociația Castel Teleki în parteneriat cu OAR Transilvania, Muzeul Județean Mureș, Asociația Arché și Fundația de Istoria Culturii Entz Géza și cu sprijinul Departamentului pentru Relaţii Interetnice. Scopul proiectului era să oferim o instruire practică și teoretică extracurriculară studențiilor care urmează diverse specializări legate de protejarea monumentelor, prin realizarea unor serii de activități centrate pe castelul Teleki din Gornești, monument istoric de importanță națională.

În cadrul universității de vară 16 studenții au lucrat sub coordonarea unor specialiști (arhitectul Rácz Tímea, istoricul de artă Pakó Klára și restauratorul Kiss Lóránd) fiecare atelier având propriul scop. Atelierul de arhitecți a realizat relevarea castelului (subsol, parter și etajul I.), atelierul istoricilor de artă a documentat starea actuală a castelului și a parcului, identificând piesele arhitecturale, sculpturale, de tâmplărie, feronerie și mobilier care reprezintă valoare patrimonială. Documentarea a fost urmată de analiza acestor piese și încadrarea lor în cronologia castelului pe baza surselor scrise și a reprezentărilor istorice ale ansamblului.

Rezultatele parțiale ale acestor măsurători și cercetări au fost prezentate cu ocazia conferinței „Protecția monumentelor istorice în practică – experiențe și noi perspective în salvarea patrimoniului construit din Transilvania” organizată în data de 11 iulie 2015. În cadrul acestui eveniment au avut loc și trei discuții cu invitați specialiști în tematica protecției patrimoniului construit.

1.Posibilitățiile de strângere de fonduri pentru restaurarea monumentelor și pentru proiecte culturale. Invitați: Farkas András (Grupul PONT), Gabriela Baciu (consilier independent)

2. Întrebări practice privind protecția și restaurarea monumentelor. Invitați: arh. Guttmann Szabolcs (președinte OAR Transilvania), Soós Zoltán (directorul Muzeului Județean Mureș), Márton Ildikó (arhitect)

3. Sustenabilitatea castelelor, monumentelor în sec. XXI. Invitați: Ana-Maria Ravar (doctorand și cadru didactic asociat la ASE), arh.Raluca Bărbulescu.

Școala de vară s-a încheiat în data de 15 iulie, când participanții taberei au plecat acasă, activitățiile proiectului însă nu s-au terminat în această zi. În următoarele 9 zile a fost pregătită materialul expoziției, care prezintă rezultatele cercetărilor realizate. Vernisajul expoziției a avut loc la 25 iulie cu ocazia Zilei Castelului din Gornești.

3 4 5 7 8 9 11 13 14 17 dana 1