Evenimente

În perioada 13 – 15 iunie a. c., s-a desfăşurat la Goleşti – Argeş, cu sprijinul financiar al DRI, cea de-a VI-a ediţie a proiectului internaţional „Tineretul şi muzeele”, organizat de Asociaţia Alumnus Club UNESCO şi Federaţia Europeană a Asociaţiilor şi Cluburilor UNESCO, cu sprijinul Muzeului Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti şi al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO. De această dată tema reuniunii a fost legată de educaţia tinerilor în spaţiile muzeale, punând în valoare tradiţiile şi obiceiurile minorităţilor naţionale.
Lucrările, la care au participat oaspeţi cu contribuţii interesante din Italia, Serbia, Grecia, Albania, Spania, Bulgaria, Malta, Franţa, România au fost susţinute de dr. Daniela Popescu, preşedinta Alumnus şi a Federaţiei Europene a Asociaţiilor şi Cluburilor UNESCO, dr. Mihaela Varga şi avocat Paula Iacob. Despre minorităţile din România şi tradiţiile lor au vorbit Serin Turkoglu, de la Uniunea Democrată Turcă (un text despre sărbătoarea primăverii – Nevruz), Ioana Grosaru şi Maria Mincu de la Asociaţia Italienilor Ro.As.It. (tradiţiile de familie ale italienilor din România), Ana Maria Negoiţă (influenţele culturii tradiţionale iudaice în arta lui Isidor Kaufman ), Tudor Anghel de la Uniunea Bulgară din Banat (povestea Zarezanului – obiceiul sfinţirii viilor în comunitatea bulgară). De asemenea, a fost proiectată o producţie a Redacţiei TVR – Minorităţi, intitulată ”Chemarea muezinului”, realizator Cleopatra Lorinţiu, o incursiune în lumea moscheilor şi geamiilor dobrogene.
Oaspeţii au avut prilejul de a participa şi la alte momente conexe – aniversarea a 75 ani de la crearea muzeului, adăpostit de conacele familiei boierilor Goleşti, o vizită la Curtea de Argeş, prezentarea unor studii de arhitectură şi artă, a unor expozişţi privind arta restaurării etc.
Detalii pe:
http://youthandmuseums.org/alumnus/tineretul-si-muzeele-13-15-iunie-golesti-editia-a-vi-a/

afis simplu

muzeul golesti