Evenimente

„Tinerii Dezbat” este cel mai amplu program de dezbateri pentru elevii de liceu din România. Inițiat de Ministerul Educației Naționale în 2010 si realizat si cu sprijinul Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului în parteneriat cu Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică, competiția face parte din calendarul de concursuri aprobat de Ministerul Educației Naționale și invită la dezbatere toate liceele din România indiferent de profil.

„Cu fiecare ediție numărul liceelor înscrise crește, ne bucurăm că am reușit să punem, împreună cu Ministerul Educației Naționale și partenerii noștri, un pilon foarte important în mișcarea de dezbateri din România. Pentru ARDOR, „Tinerii Dezbat” este o competiție de referință, pe care atât noi cât și elevii o percepem ca pe o olimpiadă a înțelegerii și promovării valorilor democratice prin dezbateri argumentate, un exercițiu al unei atitudini deschise către diferențe sociale, etnice și de gen.” – Emanuel Beteringhe, președintele Asociației Române de Dezbateri, Oratorie și Retorică.

Concursul Național „Tinerii Dezbat” este structurat asemenea unei olimpiade, în 3 etape: județeană, regională și națională, la care se adaugă seminarii de formare pentru a pregăti profesorii calificați din etapa județeană. Temele pe care elevii dezbat, atât în perioada de pregătire, cât și la competițiile regionale și competiția națională sunt alese de comun acord de către parteneri și sunt de regulă din sfera drepturilor minorităților, a libertăților civile, a valorilor democratice.
Astfel, la cea de-a V-a ediţie a Concursului Național „Tinerii Dezbat” în urma înscrierilor au fost acceptate 242 de licee în etapa județeană. După seminariile de formare pentru profesori „Introducere în tehnicile de argumentare și dezbatere” susținute de trainerii ARDOR și desfășurate în 11 localități din România, a urmat pregătirea echipelor în cluburile de debate din fiecare liceu. Între 16 și 18 mai la etapa regională s-au întâlnit peste 200 de echipe a câte 3 membri în campionate de dezbateri organizate concomitent în 11 localități din România.

Temele dezbătute de cei peste 600 de elevi în cadrul etapei regionale a Concursului Național „Tinerii Dezbat” sunt:
• Uniunea Europeană ar trebui să rezerve locuri în Parlamentul European pentru candidați de
etnie romă?
• Introducerea obligativității votului în România este justificată?
Formatul de dezbateri competițional presupune existența a două echipe pe poziție pro, respectiv contra. La „Tinerii Dezbat” echipele sunt formate din câte trei elevi, iar pe parcursul rundelor ei au posibilitatea să vadă ambele „fețe” ale chestiunii și susțin argumente atât pe poziție pro, cât și contra.

Concursul Național „Tinerii Dezbat” este un program derulat de Ministerul Educaţiei Naţionale,
împreună cu Reprezentanţa UNICEF în România, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Agenţia Naţională pentru Romi, Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, Fundaţia Dignitas şi Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică în parteneriat cu Romanian-American Foundation.

Craiova_

Craiova_photo 3

Galati_7651

Galati_7676

Piatra _Runde

Piatra_Deschidere

Suceava_Sedinta de arbitraj

Suceava_Semifinale2