Evenimente

01. Deschidere - Amet Aledin
În perioada 20-23 noiembrie a.c., în București s-a desfășurat proiectul „ȘCOALA DE RADIO: MINORITĂȚILE ÎN DIRECT”, proiect desfășurat de Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România în parteneriat cu Departamentul pentru Relații Interetnice. Deschiderea proiectului a avut loc vineri, 20 noiembrie a.c. la Centrul Comunitar Evreiesc București în prezența d-lui Aledin Amet – secretar de stat, a dnei. Natalia Mujenicova – director al Centrului Rus de Știință și Cultură din București și a d-lui Adrian Despot, cunoscut muzician.
Proiectul a reunit 125 de tineri aparținând minorităților naționale, tineri cu deschidere spre activități din sfera mass media și care sunt implicați activ în comunitate. Aceștia au putut participa la mai multe sesiuni de workshop, seminarii și ateliere precum: Radioul și impactul acestuia în istoria minorităților naționale; Formarea unei grile de emisiuni; Tehnica sunetului: Cum funcționează radioul; Sesiuni de lucru: tehnica scenariului și a montajului; Arta dialogului în zilele noastre; Tehnica realizării documentării pe teren; Studioul și prelucrarea textului; Sarcini, obiectivitate și profesionalism; Atelier practic: „Digital Storytelling”; Atelier: tehnica de concepere, scriere și corectură de text; Sesiuni de înregistrare a știrilor multiculturale.
Cei 12 lectori din cadrul proiectului, Alexandra Fenoghen – redactor Radio România Internațional; Ștefan Leonte – reporter-redactor Europa FM; Adrian Despot – producător, Adrian Gueron – director Radio Shalom România; Mihai Alexandrescu – producător TVR; Irina Szasz – jurnalist, realizator, producător și director de programe; Teodora Drăgoi Pop – redactor și prezentator; Ioana Crihana – filolog, jurnalist, expert în publicitate; Carmen Scoipan – sociolog-trainer, Iuliana Timofte – filolog, Dumitru Șerban – redactor Radio Iași au prezentat într-un stil inedit și concis informații necesare dobândirii multor noțiuni din sfera jurnalismului. Interacțiunea dintre tinerii participanți și moderatori a reușit să provoace discuții care au subliniat importanța și necesitatea realizării de programe radiofonice cu și despre minoritățile naționale.
Atelierele practice de înregistrare a știrilor multiculturale au fost extrem de constructive, astfel rezultând 10 scurte interviuri realizate de către echipele de tineri, aceștia folosindu-se de toate noțiunile de tehnică a realizării emisiunilor radio, atât de la conceperea ideii, structurarea informației, documentarea de teren, aranjarea în text și corectura cât și prelucrarea tehnică. Interviurile realizate de tinerii jurnaliști vor fi difuzate în cadrul emisiunilor Radio Iași, urmând ca imaginile filmate pe parcursul proiectului să fie difuzate în cadrul emisiunilor TVR.
Experiența acumulată de tineri îi va ajuta la o mai bună cunoaștere și o mai bună punere în valoare a tradițiilor specifice minorităților naționale, încurajând tinerii să se implice mai activ în viața comunității. Toți participanții, atât tinerii cât și lectorii, au subliniat unicitatea proiectului precum și necesitatea organizării „Școlii de radio: Minoritățile în direct” în ediții viitoare.
Partenerii în cadrul proiectului au fost: Televiziunea Română, Centrul Comunitar Evreiesc și Radio Shalom România, Universitatea București – Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Studio Vibe și Agenția Federală „Rossotrudnicestvo”.

03. Deschidere A. Despot 04. Deschidere A. Fenoghen 06. Vizita TVR - gradena 10. Atelier radio 12. Digital Storytelling 15. Scriere stire minoritati 17. Inregistrare stiri minoritati

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.