Evenimente

În perioada 07 – 10 aprilile 2016, Centrul Național de Cultură a Romilor-Romano Kher în parteneriat cu Departamentul pentru Relații Interetnice și Punctul Național de Contact pentru Romi din cadrul Ministerului Fondurilor Europene a organizat o serie amplă de evenimente culturale cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaționale a Romilor, 8 aprilie 2016. In Romania, ziua de 8 aprilie a fost stabilita prin Legea nr. 66/2006, ca fiind “Sarbatoarea etniei romilor din Romania”.

 

Seria de evenimente a fost deschisă in ziua de 7 aprilie, 2016, la Centrul Cultural “Petofi Sandor”, printr-un cuvânt de bun venit adresat invitaților de către directorul CNCR RK, dl Mihai Neacsu. Au urmat alocuțiuni ale reprezentanților instituțiilor publice, ale partenerilor nostri precum si reprezentanți ai societății civile, după cum urmează: Dl Ciprian Necula, secretar de stat , Punctul de Contact pentru Romi din cadrul Ministerului Fondurilor Europene, d-na Raluca Alexandra Prună, Ministrul Justiției, Dl Aledin Amet, secretar de stat in cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice si dl Vasile Ionescu, autor a numeroase carți de istorie a romilor, director al Institutului Media pentru Diversitate.

 

Ziua de 7 aprilie a continuat cu o Serată muzicală. În cadrul seratei a fost prezentată expoziția de viori, create de lutierului rom, Kalas Csaba. Dintre piesele interpretate în cadrul seratei amintim Hora Staccato – Grigoraș Dinicu și Avant de mourir – Georges Boulanger. La vioară a interpretat Gabriel Stănescu, acompaniat la pian de Mădălin Voicu Jr.

 

Pe 8 și 9 aprilie evenimentele s-au mutat în Cortul de Kultură instalat în Piața Universității din București. Deschiderea Zilei de 8 aprilie a fost marcată de prezentarea filmului -Conograf referitor la istoria romilor, produs de CNCR-RK, , dupa un scenariu realizat de Vasile Ionescu. În a doua parte a zilei au urmat alte două evenimente, un concert coral și un spectacol de muzică lăutărească.

Concertul de muzică corală, in interpretarea corului Artis – a constituit o premieră, piese celebre precum “Corul Sclavilor” din opera Nabuccodonosor, “Corul țiganilor” din opera Trubadurul, fiind pentru prima oară interpretate în limba romani, traducerea aparținând dnei Lector univ. Delia Grigore.

Seara de 8 aprilie s-a încheiat cu spectacolul de muzică lăutărească, interpretata de orchestra condusa de dirijorul Marin Alexandru, în compania solistei Rodica Tudor, câștigătoarea Marelui Premiu al Festivalului Mamaia 2012.

 

În 9 aprilie, a avut loc spectacolul de muzică balcanică sustinut de Zuralia Orchestra și spectacolul de teatru despre sclavia romilor, coordonat de actrița romă Alina Șerban. Spectacolul de teatru a adus în atenția publicului istoria sclaviei romilor în spațiul românesc, o perioadă din istoria României puțin prezentată în manualele școlare și în spațiul academic românesc.

În cele două zile au avut loc în Cortul de Kultură expoziții de artă, pictură – Eugen Raportoru, Mihaela Câmpeanu. De asemenea au avut posibilitatea sa expuna creatii un grup de elevi ai liceului Dimitrie Paciurea si ai Colegiului Tehnic de Arhitectură si lucrari publice “I.N. Socolescu si sculptura (studenti).
In cort au mai expus Adriana Mihai studentă la Universitatea Naţională de Arte, Bucureşti, design vestimentar și Nistor Anton student în al doilea an la Universitatea Naţională de Arte, Bucureşti, sculptură.

 

Între 8 și 10 aprilie la Muzeul Național al Țăranului Român s-a desfasurat Târgul de Meșteșuguri tradiționale, organizat de Centrul Național de Cultură a Romilor-Romano Kher și partenerii săi Departamentul pentru Relatii Interetnice si Punctul National de Contact pentru Romi din cadrul Ministerului Fondurilor Europene, cu scopul de a aduce cultura romă tradițională mai aproape de publicul larg.

IMG_0225

IMG_0261

IMG_0712

IMG_0771

IMG_0804

IMG_0820

IMG_0825

IMG_20160410_120441_1

IMG_20160410_130155

IMG_20160410_130213

IMG_20160410_130308