Evenimente

În perioada 3 – 5 octombrie a.c. Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România a organizat, cu sprijinul Departamentului pentru Relaţii Interetnice proiectul „Să ne cunoaștem obiceiurile, tradițiile, limba maternă și istoria țării de origine”, proiect care a primit finanțare conform priorităților anului 2015, stabilite la nivelul Departamentului pentru Relații Interetnice.

Având ca scop principal păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii etnice, lingvistice şi culturale, minorităţile naţionale prezente la eveniment au adus un aport semnificativ dezvoltării dialogului intercultural, promovării diversității culturale şi îmbogățirii valorilor culturale româneşti.
4

Dintre activitățile implementate în cadrul proiectului menționăm că au fost organizate expozițiile de fotografie „Impresii din Delta Dunării” și „Atelierul meșteșugurilor tradiționale moldovenești”, seminarul cu tema „Identitatea etnică în zona Moldovei” și spectacolul cultural-artistic “Conviețuire culturală interetnică în zona Moldovei”.

Prin prisma activităților desfășurate a fost adus un aport considerabil întru valorificarea istoriei minorităţilor naționale și s-au făcut demersuri pentru cultivarea relaţiilor interculturale.
5

Spectacolul cultural-artistic a reunit ansambluri, atât din Dobrogea cât și din Moldova, aducând un colorit și o înfățisare aparte zonei Moldova.

Amploarea evenimentului a fost multiplicată cu atât mai mult cu cât spectacolul s-a desfășurat în 5 localități (Pașcani, Târgu Frumos, Brătești, Lespezi și Roman), ansamblurile participante reușind să ofere publicului un spectacol unic și inedit, constituind o modalitate potrivită pentru promovarea tradițiilor, obiceiurilor, portului și limbii materne a minorităților naționale, atât populația minoritară cât și cea majoritară reușind, în ciuda problemelor și vicisitudior vremurilor, să păstreze şi să conserve unicitatea istorică multiculturală a zonei Moldova.

Prezenți la eveniment au fost lectori universitari, profesori, istorici, diplomați precum și reprezentanți ai autorităților locale. Activitățile au reunit participarea unui public de 500 de persoane.
6
 
Pentru mai multe informaţii: http://zorile.ro/ro/
7

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.