Evenimente

Departamentul pentru Relaţii Interetnice a desfăşurat în perioada 14 – 17 noiembrie 2013, programul intitulat „Rolul cadrelor didactice în educaţia pentru toleranţă”, eveniment dedicat Zilei Internaţionale a Toleranţei – 16 noiembrie. La acest program a participat o parte din cadrele didactice care au obținut rezultate remarcabile în pregătirea elevilor care au luat parte la olimpiadele de limba maternă, faza pe țară, din acest an. Programul s-a desfăşurat în două etape: în perioada 14-16 noiembrie a.c., în Sibiu şi în data de 16 noiembrie, în Braşov.
Prima vizită a avut loc la Sibiu, în data de 14 noiembrie, la Centrul de Pregătire a Profesorilor de Limba Germană. Aici, cadrele didactice au avut un schimb de experienţă cu lectori și profesori invitați din Germania, angajaţi ai acestui Centru de pregătire.
Programul a continuat a doua zi, 15 noiembrie 2013, cu o întâlnire de lucru la Liceul Samuel von Brukenthal, unde cadrele didactice au fost intâmpinate de către domnul director al liceului, Hermann Gerold şi doamna subsecretar de stat, Christiane Gertrud Cosmatu. Problemele abordate au fost legate de calitatea învăţământului în limba maternă şi modalităţi de îmbunătăţire a acestuia. Ziua a continuat cu vizitarea unor obiective emblematice pentru oraşul Sibiu, Muzeul Naţional Brukenthal şi Muzeul în aer liber al Civilizaţiei Populare tradiţionale ASTRA, din cadrul Complexului Naţional Muzeal Astra.
În 16 noiembrie a. c., grupul s-a deplasat la Braşov, unde prima întâlnire a avut loc la Casa Corpului Didactic. Ziua a continuat cu vizitarea expoziţiei interactive „Lumea Basmelor”, realizată de Centrul Cultural German Braşov, Biserica Neagră şi Expoziţia permanentă „Patrimoniul textil”, din cadrul Muzeului de Etnografie Braşov. De reţinut este faptul că, Expoziţia „Lumea basmelor” este dedicată comemorării, în 2012, a 200 de ani de la prima publicare a volumului colecţiei de basme a Fraţilor Grimm, “Poveşti pentru copii şi familie”, apărută în 1812 şi care are astăzi un renume mondial.
Majoritatea discuţiilor din cadrul acestui program, a avut ca temă principală probleme privind toleranţa şi educaţia pentru toleranţă. Cadrele didactice au purtat, astfel, discuții privind proiectele axate pe toleranță și combaterea xenofobiei.
Concluziile acestui program au fost împărtăşite la Bucureşti, în cadrul unei întâlniri găzduite de D.R.I., în data de 17 noiembrie 2013.
Pe parcursul derulării acestui program, cadrele didactice au luat contact cu idei noi şi au schimbat impresii care le-au îmbogăţit propria experienţă profesională, programul iniţiat de D.R.I. îndeplinindu-şi, astfel, obiectivul.