Evenimente

În data de 16 iunie a.c. s-a desfăşurat la Centrul Cultural Casa d’Italia din Bucureşti, reuniunea Comisiei pentru învăţământ şi tineret a Consiliului Minorităţilor Naţionale la care au participat, alături de reprezentanţi ai organizaţiilor minorităţilor naţionale, doamna Christiane Gertrud Cosmatu şi domnul Amet Aledin, subsecretari de stat în cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice şi cadre didactice de la Liceul Teoretic Bulgar „Hristo Botev”.
Tema abordată cu acest prilej a fost: Studiul limbilor materne în liceele din Bucureşti – Prezentarea Liceului Teoretic „Hristo Botev” – trecut, prezent şi perspective. Rezultate obţinute în predarea limbilor materne: bulgară, neogreacă şi rusă (maternă).
În deschidere, gazda evenimentului – doamna Ioana Grosaru, preşedinte al Asociaţiei Italienilor din România RO.AS.IT. a apreciat ideea ca reuniunile Comisiei pentru învăţământ şi tineret să se axeze până la sfârşitul acestui an, pe experienţele pozitive ale liceelor din Bucureşti în care se predau limbile materne.
Au fost prezentate, cu acest prilej, rezultatele proiectului naţional „Călătoria mea multiculturală”, proiect iniţiat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, iar participanţii au fost informaţi şi în ceea ce priveşte iniţierea unui curs pe tema interculturalităţii, curs acreditat, destinat cadrelor didactice care s-au implicat în derularea acestui proiect.
Cadrele didactice de la Liceul Teoretic „Hristo Botev” din Bucureşti, doamna Anca Diaconescu, doamna Iulia Timofte şi domnul Codruţ Mihalis Dumitrache, au împărtăşit din propriile experienţe în predarea limbilor materne: bulgară, rusă, respectiv greacă. Abordările acestora au fost unitare şi au scos în evidenţă eforturile care se fac la nivelul ministerului, şcolilor şi organizaţiilor minorităţilor naţionale, pentru creşterea numărului de elevi care studiază aceste limbi şi pentru crearea unei tradiţii în studiul limbilor materne.

La finalul întâlnirii a fost reiterată ideea organizării unui program pentru profesorii ai căror elevi au obţinut rezultate deosebite la olimpiadele de limbi materne.

comisie inv iunie 002 comisie inv iunie 011 comisie inv iunie 012