Evenimente

În ziua de 24 noiembrie a. c., la invitaţia DRI, membrii Comisiei de cultură, culte şi mass media a Consiliului Minorităţilor Naţionale s-au reunit în cadrul târgului Gaudeamus – carte de învăţătură. Lucrările reuniunii s-au desfăşurat la Ceainăria târgului, cu acces liber al celor interesaţi, fiind axate pe prezentarea unor filme documentare şi reportaje tv realizate recent, toate având ca temă prezenţa minorităţilor naţionale în audiovizual.
Invitaţi speciali la întâlnire au fost Mariana Duliu, directorul Casei de Cultură Friedrich Schiller din Bucureşti, precum şi Roxana Amzăr Gheorghe, realizator TVR, care au prezentat fragmente din filme documentare şi reportaje transmise la emisiunile destinate minorităţilor.
Cei prezenţi au putut viziona fotografii de la Festivalul Strada Armenească, filmul Sârbii din România, relatări de la festivalul Alfabetul Convieţuirii organizat de greci la Ploieşti, tabăra minorităţii italiene de la Tulcea şi un festival desfăşurat la Iaşi, s-au prezentat şi s-au lansat cărţi noi, editate şi tipărite de albanezi, evrei, macedoneni, bulgari, ruteni, ucraineni. Reprezentantul Partidei Romilor Pro Europa a prezentat o emisiune realizată pentru Prima TV, care a surprins prezenţa minorităţilor şi a DRI la Gaudeamus în ziua de 21 noiembrie. A fost prezent şi Centrul Naţional de Cultură al Romilor Romano Kher, cu cărţi şi studii noi.
Pe parcursul vizionării şi comentării filmelor, între cei prezenţi a avut loc un schimb de experienţă pe tema promovării limbilor minoritare prin activităţi editoriale şi mass media. La final reprezentanţii minorităţilor au formulat propuneri pentru proiectele culturale pe care doresc să le realizeze împreună în anul 2014. O relatare de la această reuniune s-a transmis la Radio România Actualităţi, radioul public fiind prezent la majoritatea evenimentelor desfăşurate pe parcursul târgului Gaudemus.