Evenimente

Reţete din bucătăria armenească este titlul primului produs editorial bilingv (română-engleză) ce integrează gastronomia armenească în contextul mai larg al patrimoniului intangibil specific etnicilor armeni. Cartea a fost editată de Asociația Sibiul Azi, cu sprjinul financiar al Guvernului României – Departamentul pentru Relații Interetnice.

unnamed
Volumul se deschide cu scurte materiale introductive dedicate comunității armenilor din România; acestea reliefează istoria etniei în spaţiul românesc, aportul la dezvoltarea socială şi economică  României și moştenirea culturală specifică. Parte integrantă a acestui patrimoniu este gastronomia tradiţională, care este promovată pornind de la trei idei: armenii din România sunt păstrători ai vechilor reţete de sub muntele Ararat, modul tradiţional de a găti se înscrie în tendinţa actuală de a promova mâncarea sănătoas și, nu în ultimul rând, bucătăria tradițională este o cale de comunicare interculturală și de cunoaștere a specificului altor etnii/popoare.
40 de reţete oferă o panoramă asupra gastronomiei specifice armenilor, de la celebrele churut (cel mai vechi amestec de condimente, inventat de armeni cu multe secole înaintea vegetei) și madzoon (un fel de iaurt) la preparate uimitoare precum Dalauzi (prăjitura cu mac), rață cu prune, pui armenesc, Tukmads (supă de legume), supă armenească de fasole cu fructe uscate.
Cartea a fost editată în 450 exemplare, care au fost distribuite Departamentului pentru Relații Interetnice, Bibliotecii Județene ASTRA, Filialei Dumbrăveni a Uniunii Armenilor din România, Asociației Județene de Turism Sibiu și publicului prezent la lansarea volumului.DSCF9376