Anunt Evenimente

Scurtmetrajul “Bilet de Iertare” este un proiect derulat de Asociația Untold Stories, finanțat de Departamentul pentru Relații Interetnice – Guvernul României  și programul În Stare de Bine – susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Alina Șerban este o dramaturgă, actriță, regizoare, câștigătoare a numeroase premii internaționale. Absolventă a UNATC, Royal Academy of Dramatic Art Londra, New York University, a participat la Festivalul de Film de la Cannes în 2018 cu “Singură la nunta mea”, primul ei rol principal într-un lungmetraj.

Cunoscută în România ca inițiatoarea teatrului cu mesaj social rom, Alina Șerban a reușit în decursul ultimilor 10 ani să aducă în atenția publicului povești despre experiențele romilor din perspectivă romă.

La aniversarea a 10 ani de activitate artistică, Alina Șerban vă invită să-i fiți alături la proiecțiile-eveniment ale filmului “Bilet de Iertare”, scurtmetrajul care marchează debutul său regizoral.

Filmul este o premieră cinematografică – primul film scris și regizat de o femeie romă din România – și este bazat pe o poveste reală din anii 1800, în vremea sclaviei romilor în Țările Române.

Evenimentele vor avea loc în București, Craiova și Făgăraș:

BUCUREȘTI:

Luni, 11 noiembrie – Cinema Pro, ora 19

Duminică 17 noiembrie – Cinema Eforie, ora 19

Luni 18 noiembrie – Cinema Elvira Popescu, ora 19

CRAIOVA:

Duminică, 10 noiembrie – Cinema Patria, ora 19

FĂGĂRAȘ

Vineri, 15 noiembrie – Casa Municipală de Cultură, ora 19

“Bilet de Iertare”* – Sinopsis:

Scurtmetrajul prezintă povestea unui sclav rom al cărui destin stă sub semnul iubirii a două mame – mama sclavă, cea care l-a născut, și cealaltă, mama boieroaică a cărui proprietate este și care îl iubește ca pe propriul ei fiu. Filmul face parte dintr-un viitor proiect de lungmetraj care urmărește povestea vieții lui Dincă, sclavul rom care a schimbat cursul istoriei în Țările Române.

*Termenul de “iertare” era folosit în timpul robiei romilor și semnifica eliberarea sclavului rom, care era “iertat” de robie.

Scenariu și regie: Alina Șerban

Cu: Oana Ștefănescu, Ionuț Habet, Emil Măndănac, Ioana Barbu, Alina Șerban, Bogdan Stamatin

Prezentarea scurtmetrajului “Bilet de iertare” va fi urmată de o proiecție specială “Singură la nunta mea/ Seule a Mon Mariage”, debutul Alinei Șerban ca protagonistă într-un film de lungmetraj. Filmul a avut premiera internațională la Festivalul Internațional de Film de la Cannes în 2018, în cadrul programului ACID (Association pour le cinéma indépendant et sa diffusion). Pentru acest rol, Alina Șerban a fost distinsă cu premiul “Best Actress” la Festivalul International du Film de Femmes de Salé.