Evenimente

Departamentul pentru Relaţii Intertnice are satisfacţia de a face cunoscut faptul că, în urma unui program derulat în iunie 2014, au apărut elemente noi de follow-up, neplanificate iniţial. Este vorba despre programul „Diversitate şi patrimoniu cultural prin prisma mass media. Vizite şi schimb de bune practici în regiuni multietnice din bazinul Dunării” (etapa 1), care s-a desfăşurat în judeţul Tulcea, prilej cu care au avut loc vizite şi întâlniri cu comunităţile din localităţile Slava Cercheză, Babadag, Tulcea, Greci, Măcin, Murighiol, Dunavăţ, Crişan, C.A. Rosetti – Letea şi Sulina.
Programul a fost organizat de DRI sub auspiciile Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD), aprobată în 2011 şi pusă în aplicare pe mai multe arii de 14 ţări din bazinul dunărean. Datele, cercetările, fotografiile şi reportajele de televiziune realizate cu acest prilej vor fi utilizate pentru participarea la proiectul Cartea albastră a identităţilor culturale dunărene, una din ţintele Strategiei Dunării în Aria cultură – turism, contacte directe între oameni.
Participanţii la program – jurnalişti, experţi în istorie, arheologie, antropologie, patrimoniu, etnografie şi folclor, oficialităţi locale şi reprezentanţi ai minorităţilor din zonă – au alcătuit un inventar jurnalistic al celor mai reprezentative şi importante obiective legate de istoria, cultura şi viaţa grupurilor etnice din zona vizitată.
Unul dintre rezultatele concrete imediate ale programului, generat de dorinţa de a veni în ajutorul oamenilor Deltei, a fost sponsorizarea de către unul dintre participanţii la program a construirii unei fântâni în localitatea Letea, locuită majoritar de etnici ucraineni. Urmează construirea celei de-a doua fântâni, din aceeaşi sponsorizare, la Chilia Veche.
Preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România – Filiala Tulcea, domnul Dumitru Cernencu, a apreciat în mod deosebit acest sprijin, care vine atât în beneficiul comunităţilor etnice, cât şi al întregii populaţii din cele două localităţi. DRI se alătură mulţumirilor localnicilor pentru această iniţiativă.
Reamintim cu acest prilej că proiectul dunărean iniţiat de DRI va continua cu etapa a doua, la Timişoara, în perioada 4 – 7 decembrie a. c.
New Image