Evenimente

Ruşii lipoveni sunt o minoritate istorică, cu obiceiuri, rituri religioase şi comportament cu totul specifice. Ceea ce îi defineşte pe ruşii lipoveni din România este credinţa ortodoxă de rit vechi, iar conservarea tradiţiilor şi a obiceiurilor vechi le-a păstrat identitatea atâtea sute de ani. Era nevoie de o platformă care să prezinte aceste valori şi atunci cineva s-a gândit să pună bazele unei publicaţii.
 

Aş vrea să adresez felicitări persoanelor care, acum 25 de ani, şi-au făcut un scop în a promova imaginea minorităţii ruşilor lipoveni din România şi au trudit la apariţia publicaţiei “Zorile”. Denumirea publicaţiei, inspirat aleasă, simbolizează începuturile unei noi existenţe pentru toţi ruşii lipoveni din România. Un sfert de veac petrecut de atunci până acum, stă mărturie în acest sens.
 

Acum 25 de ani, toate minorităţile naţionale din România au simţit că au nevoie de un simbol, ceva care să-i definească şi în care să creadă. În mod sigur, pentru ruşii lipoveni acest simbol a devenit publicaţia “Zorile”. Am răsfoit paginile acestei publicaţii şi am constatat că ea nu se adresează doar ruşilor lipoveni din România, ci tuturor staroverilor din lumea întreagă, vorbitorilor de limă rusă, avizi după informaţii despre istoria, tradiţiile, cultura ruşilor lipoveni. Am citit articole, interviuri, reportaje care vorbeau despre acţiunile Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România, despre personalităţi marcante din lumea culturii ori a sportului, sau despre copii talentaţi, care au câştigat la olimpiada de limbă maternă.
 

Reprezint la rândul meu o minoritate naţională din România şi sunt mândru să particip, împreună cu dumneavoastră, la marea sărbătoare dedicată celor 25 de ani de existenţă a publicaţiei “Zorile” şi de a adresa cele mai calde şi sincere felicitări tuturor celor care, timp de 25 de ani, au contribuit umil la dezvoltarea publicaţiei şi au făcut din ea un adevărat model pentru toţi ruşii lipoveni din România.
 

Vă doresc mult succes pe viitor şi vă asigur de întregul sprijin al Departamentului pentru Relaţii Interetnice în realizarea comună a obiectivelor legate de promovarea diversităţii etnice şi lingvistice, de cultivarea valorilor comune.
 

La mulţi ani, „Zorile”!
 

Amet Aledin, secretar de stat

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.