Evenimente

Seria manifestărilor din a doua etapă a proiectului „Limbile minoritare şi regionale în Europa” a fost dedicată moştenirii culturale lăsate tîrgumureşenilor de către fostul primar de origine maghiară al oraşului, Dr. Bernády György incluzând şi „Zilele Bernády”. A doua etapă a acestui program s-a desfăşurat în perioada 23-24 octombrie 2014, la Tîrgu Mureş. Fundaţia Culturală Bernady apreciază sprijinul şi interesul pe care Departamentul pentru Relaţii Interetnice (DRI) îl acordă acestor manifestări, anul acesta programul fiind organizat în parteneriat cu DRI.
1
Programul a debutat cu un concurs tematic pentru elevi, în data de 23 octombrie, urmat de premierea câştigătorilor pentru grupele din şcoala generală (clasele V-VIII) şi cele de liceeni. Elevii din ambele categorii (30 de echipe/90 de elevi) au concurat cu lucrări care au ilustrat activitatea lui Bernády György. Au fost depuse numeroase planşe, filme documentare, machete reprezentând cele două clădiri emblematice ale oraşului: Palatul Culturii şi Primărie Veche, precum şi o sculptură reprezentând primarul. Lucrările au demonstrat interesul tineretului pentru istoria oraşului, iar cele premiate au fost expuse în Palatul Culturii cu ocazia decernării plăcii comemorative Bernády. În seara aceleiaşi zile a avut loc deschiderea oficială şi vernisajul expoziţiei pictorului Kákonyi Csilla şi a artistului foto Bálint Zsigmond în Galeria Bernády.
New Image
În dimineaţa zilei de 24 octombrie, programul evenimentului a debutat la ora 10,00 cu depunerea de coroane la mormântul lui Dr. Bernády György, urmat de depunerea de coroane la statuia primarului din Piaţa Bernády. Placa comemorativă Bernády a fost acordată anul acesta inginerului Dr. Kolozsváry Zoltán Csaba, membru onorific atât al Academiai Române, cât şi al Academiei Maghiare, pentru activitatea sa ştiinţifică şi inovatoare în domeniul termodinamicii. Festivitatea a continuat cu concertul extraordinar al artistei Szulák Andrea din Ungaria.
Manifestările au evidenţiat interesul pentru istoria oraşului la reprezentanţi ai diverselor generaţii, cât şi diversitatea peisajului cultural şi bogăţia moştenirii culturale a oraşului.