Evenimente

Lansare de carte

 ,,Rromii din România și Holocaustul.  Istorie, Teorie, Cultură”

 

Centrul de Cercetări Culturale și Sociale ,,Romane Rodimata” a lansat în data de 27 noiembrie la Secția de Limba Romani a Facultății de Limbi și Literaturi Străine – Universitatea din București, volumul ,,Rromii din România și Holocaustul.  Istorie, Teorie, Cultură.”  Volumul conține mărturii ale rromilor deportați, atât din categoria nomazilor cât și din cea a sedentarilor. În timpul regimului antonescian au fost deportați în Transnistria toți rromii nomazi iar din categoria sedentarilor au fost deportați toți acei oameni ,,care nu-și puteau justifica existența”.

2. Deportarea rromilor nomazi. Artist Curt Sandu Viorel 3. Deportarea rromilor sedentari. Artist Curt Sandu Viorel 4. Foamea. Artist Curt Sandu Viorel coperta Foto lansare

Lucrarea conține documente de arhivă referitoare la planul de desfășurare a deportării dar și referitoare la cazurile de rromi care au evadat din Transnistria dorind să se întoarcă în Patria- Mamă, România.

Momentele principale ale deportării sunt ilustrate grafic de artistul Curt Sandu Viorel, care a participat alături de coordonatorul lucrării la culegerea mărturiilor.

Lucrarea este coordonată de Adrian Nicolae Furtună și a fost tipărită cu sprjinul financiar al Departamentului pentru Relații Interetnice, în limbile rromani, română, engleză.