Evenimente

Marți, 23 septembrie, doamna subsecretar de stat, Christiane Gertrud Cosmatu a participat la invitația Forumului Româno – German la întâlnirea cu reprezentații Parlamentului federal din Germania. La reuniune au fost prezenți domnul Ovidiu Ganț, reprezentantul minorității germane în Parlamentul României, membrii grupului parlamentar de prietenie Germania – România, membrii Comisiei de Afaceri Externe, ai Comisiei de Învățământ și ai subcomisiei de Politică Culturală și Educațională Externă a Bundestagului. Invitatul de onoare a fost domnul ministru al Educației, prof. dr. Remus Pricopie, însoțit de doamna secretar de stat Liliana Preoteasa și alți specialiști din cadrul Ministerului Educației Naționale. Doamna subsecretar de stat Cosmatu a activat peste douăzeci de ani în cadrul direcției generale minorități din ministerul educației, ocupând pe rând funcțiile de inspector, director și director general adjunct și coordonează în prezent grupul de lucru pentru consolidarea învățământului cu predare în limba germană, instituită la propunerea părții germane. Întâlnirea de la Berlin a fost prezidată de domnul dr. Christoph Bergner, președintele Forumului Româno – German. Au mai participat, doamna Susanne Kastner, președinta de onoare a forumului, precum și domnul Hartmut Koschyk, care îl succeede pe domnul Bergner în funcția de însărcinat al Bundestagului pentru minorități și imigranții de origine germană, domnul dr. Bernd Fabritius, președintele Federației Mondiale a Sașilor. Domnul dr. Lazăr Comănescu, ambasadorul României la Berlin, în parteneriat cu Forumul Româno – German a organizat „Seara Parlamentară”, un eveniment tradițional, organizat anual, al cărui scop este consolidarea relațiilor parlamentare româno-germane. Pentru minoritatea germană și pentru comisia mixtă interguvernamentală pentru sprijinirea minorității germane din România, sistemul educațional în limba germană din România și posibilitățile de sprijinire și dezvoltare a acestuia de către statele român și german constituie o temă principală.

Prezentarea acțiunilor întreprinse de statul român în vederea sprijinirii, dezvoltării și popularizării învățământului în limba germană din România, precum și sublinierea importanței acordate de autoritățile române studiului limbii germane, la toate nivelurile. Dialogul bilateral a inclus și identificarea de oportunități privind cooperarea și dezvoltarea învățământului de tip dual din România și asigurarea egalitatății de șanse în domeniul educației. În acest context s-a discutat intens și despre implicarea oamenilor de afaceri în sprijinirea învățământului.

Domnul prof. Martin Bottesch, președintele Forumului Democrat al Germanilor din Transilvania a prezentat pe scurt situația actuală a învățământului cu predare în limba germană, care are în prezent o serioasă problemă cu privire la asigurarea resursei umane, deoarece numărul elevilor este în creștere, în timp ce numărul cadreor didactice scade. Participanții au mulțumit inițiatorilor considerând întâlnirea importantă, pragmatică și deschizătoare de noi perspective.