Evenimente

În perioada 8 – 10 octombrie 2015, Departamentul pentru Relaţii Interetnice a organizat la Braşov, seminarul „Identitatea multiculturală a Regiunii Dunării”.

Evenimentul face parte dintr-un proiect internaţional mai amplu, „Cartea albastră a identităţii culturale a Dunării”, una dintre ţintele Ariei prioritare 3 a Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD). Această arie, coordonată de România şi Bulgaria, are ca obiectiv promovarea culturii şi turismului, contactelor între oameni, în toate cele 14 state şi regiuni care fac parte din această strategie macro-regională.
Carmen

Prima etapă a acestui program a fost organizată de Departamentul pentru Relaţii Interetnice şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice în perioada 4 – 7 decembrie 2014, la Timişoara. În urma întâlnirii s-a stabilit că această Carte Albastră este un proiect care necesită o implementare pe termen lung, o expunere într-un portal complex prezentând Regiunea Dunării din perspectiva patrimoniului multicultural şi a diverselor comunităţi etnice care locuiesc în această zonă.
Diana, Nina, Eniko

Primul pas al implementării proiectului a fost identificarea partenerilor instituţionali din cele 14 ţări, Bulgaria, Croaţia, Germania (Baden – Württemberg), Ungaria şi Moldova manifestându-şi interesul în a lua parte la program.
DSC02969

Al doilea pas a fost inventarierea celor mai reprezentative elemente ale patrimoniului cultural aparţinând comunităţilor etnice din Regiunea Dunării.
Seminarul de la Braşov, din perioada 8 – 10 octombrie 2015 a venit ca răspuns la parcurgerea celor doi paşi anteriori şi necesitatea stabilirii de comun acord între statele şi instituţiile participante, a liniilor de urmat în conturarea portalului, a Platformei dialogului intercultural.
DSC02962

Un alt scop a fost stabilirea liniilor comune în punerea în practică a Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, precum şi rolul instituţiilor guvernamentale care se ocupă cu minorităţile etnice, în implementarea ţintei numărul 5 din Cartea Albastră a identităţii culturale a Dunării.

Totodată s-a pus în discuţie cooperarea dintre diversele instituţii cu scopul promovării diversităţii culturale şi a turismului cultural din bazinul Dunării, şi s-au prezentat exemple de bună practică privind promovarea patrimoniului multicultural.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.