Evenimente

Departamentul pentru Relații Interetnice, în colaborare cu Fundația Culturală Art Promo, vă invită la lansarea filmului documentar “Itinerariu evreiesc în Romania”.

Filmul va fi prezentat în premieră la Iași in data de 18 noiembrie 2019, ora 18,00 la Sala Camerei de Comert Iași și în București în data de 21 noiembrie 2019, ora 18,00, la Centrul Comunitar Evreiesc Bucuresti.

“Itinerariu evreiesc in Romania” este un film documentar care surprinde o mică parte din urmele lăsate de comunitățile de evrei din România. De la Sapânța până la Ștefanesti, de la Bacău până la Siret, echipa de filmare a încercat să redea atmosfera din cimitirele și sinagogile vizitate.

Greu de localizat, rămase în afara circuitului turistic al multor localități din România, cimitirele evreiești se află într-un proces accelerat de degradare, deși reprezintă un patrimoniu de neprețuit. Iar in puținele sinagogi rămase funcționale în România, doar o mână de oameni mai serbează vechile credințe.

Timp de peste 40 de minute, spectatorul poate admira pietre funerare unice sau sinagogi pictate într-o manieră impresionantă. Botoșani, București, Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni, Sapânța, Ștefănești, Suceava, Dorohoi, Piatra Neamț, Sighetu Marmației, Șimleul Silvaniei, Buhuși, Târgu Neamț, Sighet, Siret, Radăuți si Bacău sunt cele 17 localitati care, prin urmele lăsate, ne-au dezvaluit o lume înfloritoare, o lume evreiască care se obișnuise să numească teritoriul României acasă.”.

Filmul documentar a fost realizat în cadrul unui proiect finanțat de către  Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României.