Anunt Evenimente

Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului, în colaborare cu Grupul Pont organizează Conferința ‘’Castel în Transilvania’’ în data de 29 noiembrie 2019,  de la ora 10,00, la Cluj-Napoca, județul Cluj.

A cui este responsabilitatea de a ne păstra monumentele, castelele? Putem oare să le salvăm pe toate? Și cui aparține un castel? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările abordate la Conferința ’’Castel în Transilvania’’.

Castelele din Transilvania, fiind în majoritate monumente de categoria A și B, au o importanță națională și locală, însă atitudinea comunităților locale vizavi de acestea, este de multe ori diferită. Castelul, care odinioară a fost un element definitoriu al comunității, nu a reintrat în circuitul vieții de zi cu zi, de multe ori nu a găsită funcția ideală în conjunctura și în comunitatea de care aparține. Deteriorarea de multe ori a devenit atât de rapidă, încât este nevoie de măsuri urgente, dacă dorim să realizăm repunerea în valoarea a acestora.

Ce înseamnă revitalizarea, repunerea în circuitul cultural, turistic a unui castel? Ce provocări și ce posibilități au proprietarii de castele astăzi în România? Conferința ’’Castel în Transilvania’’ și documentarul web interactiv ’’History is Our Story’’ abordează, printre altele și aceste subiecte. Cu ajutorul experților invitați, punem în discuție subiecte precum cele legate de colaborările necesare pentru revitalizarea castelelor, sau de ce sunt importante conacele și castelele transilvănene. Discutăm despre problema complexă a castelelor, și prezentăm câteva exemple concrete care atestă că există nevoia, dar și posibilitatea să facem ceva cu acest patrimoniu important al comunităților locale.