Anunt Evenimente

Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” are plăcerea să vă invite miercuri, 18 decembrie, la prima ediție a evenimentului de diplomație publică dedicat sărbătoririi “Zilei Minorităților Naționale”.

La eveniment vor lua parte domnul dr. arh Sergiu Nistor, consilier prezidențial, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, liderul grupului minorităţilor naţionale din Parlament, deputatul Varujan Pambuccian,  secretarul  de stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României, Lacziko Enikő Katalin.

În cadrul evenimentului, de la ora 15.30, în Sala H. H. Stahlva avea loc vernisajul expoziției “Portrete”, care va cuprinde fotografii de arhivă, obiecte și costume tradiționale ale celor 18 minorități naționale care conviețuiesc pe teritoriul României, regăsite în colecțiile de patrimoniu ale Muzeului Național al Satului ”Dimitrie Gusti”.

De asemenea, în Sala de Sticlă va fi prezentată o expoziție de desene ale copiilor ,,Copiii prin desen si culoare despre drepturile lingvistice ale minoritatilor nationale ,, realizate în cadrul unui proiect al Departamentului pentru Relații Interetnice.

Pe parcursul întregii zile, pe scena Sălii Victor Ion Popa, vor evolua ansambluri aparținînd diverselor etnii, iar publicul va putea lua parte atât la demonstrații ale meșterilor populari, cât și la prezentări de gastronomie tradițională.

Departamentul pentru Relații Interetnice se alătură Muzeului Național al Satului ”Dimitrie Gusti” și vă adresează invitația de a fi alături de noi în data de 18 decembrie.

Programul evenimentului AICI

***

Pe 18 decembrie 1992, Adunarea Generală a ONU a adoptat “Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, lingvistice şi religioase”, primul document internaţional care oferea o garanţie a respectării drepturilor minorităţilor. In urma acestei decizii, o serie de state au declarat ziua de 18 decembrie Zi a minorităţilor naţionale. România s-a raliat acestui demers internaţional și în 1998, prin aprobarea HG nr. 881/ 1998, data de 18 decembrie este declarată “Ziua minorităţilor naţionale”. Incepand din anul 2017, 18 decembrie este instituită “Ziua Minorităţilor Naţionale din România”, ca sărbătoare naţională.