Evenimente

Comunicat de presă

Finala Concursului Național „Tinerii Dezbat” strânge peste 100 de elevi și profesori la Miercurea Ciuc

Începând cu 2010, liceele și colegiile din România și-au putut înscrie echipa de dezbateri la competiția ce pune în valoare ideile și abilitățile de comunicare ale tinerilor. Ediția a șasea a Concursului Național „Tinerii Dezbat” a adunat anul acesta peste 180 de licee din toate județele, fiecare liceu fiind reprezentat de o echipă de 3 elevi coordonată de un profesor. În urma celor 9 competiţii regionale, 36 de echipe s-au calificat la etapa națională ce are loc la Miercurea Ciuc între 12 și 14 iunie.

„Concursul Național Tinerii Dezbat reprezintă o ocazie inedită de a exersa o serie de comportamente de natură democratică pe care ne-ar plăcea să le vedem mai des în cadrul școlar formal: elevi care discută elegant și argumentat despre probleme importante în spațiul educațional precum violența în școli și integrarea colegilor lor cu deficiențe de învățare – moțiuni dezbătute la regionale, și profesori care ascultă cu atenție și apoi oferă feedback atent și constructiv.”, spune Emanuel Beteringhe – președinte ARDOR, partenerul tehnic al Ministerului Educației și Cercetării Științifice în derularea competiției. „Regionalele și naționala Tinerii Dezbat crează an de an un spațiu în care licee teoretice de tradiție vin alături de școli tehnice și tehnologice într-o competiție frumoasă.” adaugă Emanuel Beteringhe.

La naționala găzuită anul acesta de Grupul Școlar Economic ”Johannes Kajoni” din Miercurea Ciuc, în rundele preliminarii, sferturi și finale, tinerii dezbat alternativ, pro şi contra, următoarele moțiuni:

Ar trebui demiși toți politicienii aleși care fac declarații xenofobe.
Statul ar trebui să ofere adolescenților din toate mediile metode de contracepție în mod gratuit.

Detalii echipe calificate în urma regionalei de la Miercurea Ciuc

La regionala de la Miercurea Ciuc, organizată între 30 şi 31 mai, au participat 23 echipe formate din elevi de liceu reprezentând 3 instituţii preuniversitare din Alba, 5 din Bistrița Năsăud, 1 din Cluj, 6 din Harghita, 4 din Mureș și din Sibiu. Dintre acestea, 4 echipaje s-au calificat la națională, reprezentând Colegiul Național Samuel Von Brukenthal din Sibiu, Colegiul Național Militar “Mihai Viteazul” din Alba Iulia, Liceul Tehnologic “Școala Națională de Gaz” din Mediaș și Colegiul Național ”Andrei Mureșanu” din Bistrița.

Lista completă a unităților școlare calificate la etapa națională poate fi consultată pe website.

Inclus în calendarul concursurilor naționale școalre, Tinerii Dezbat – www.tineriidezbat.ro este organizat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice alături de partenerii săi – ARDOR (Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică), în parteneriat cu Romanian-American Foundation, Reprezentanţa UNICEF în România, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi Departamentul pentru Relaţii Interetnice.

Informații suplimentare

Iniţiat în 2010 de Ministerul Educaţiei, Concursul Naţional „Tinerii Dezbat” – www.tineriidezbat.ro – este cel mai amplu campionat de dezbateri adresat elevilor de liceu din România. Alcătuit din 3 etape competiţionale distincte (judeţeană, regională şi naţională) şi un seminar de formare adresat profesorilor coordonatori, Concursul „Tinerii Dezbat” invită profesorii alături de elevii lor într-o experienţă de învăţare a argumentării şi de formare a gândirii critice.

Concursul Naţional „Tinerii Dezbat”, ediţia 2015, este sprijinit de Radio România Cultural, HotNews, România Pozitivă, Think Outside The Box, Edu-news.ro şi IQool.

Contact general presă:

Raluca Bogdan // strateg comunicare
0726 701 437

bogdan.e.raluca@gmail.com

www.tineriidezbat.ro

TineriiDezbat2015-regionala-MiercureaCiuc (1)

TineriiDezbat2015-regionala-MiercureaCiuc (2) TineriiDezbat2015-regionala-MiercureaCiuc (3) TineriiDezbat2015-regionala-MiercureaCiuc (8)