Anunt Evenimente

Minoritățile naționale din România au avut o contribuție importantă la câștigarea libertății acestei țări, în 1989. Atunci când solicită drepturi egale și o atitudine nediscriminatorie față de ei, trebuie avută în vedere și jertfa de sânge adusă de aceste comunități pentru un ideal comun al tuturor cetățenilor României.

Departamentul pentru Relații Interetnice comemorează ziua de 17 decembrie, cea mai sângeroasă zi a Revoluției pornite de la Timișoara, extinsă în toată țara, cu un omagiu special adus eroilor comunităților minoritare – morți și răniți – în diversele orașe ale țării.
Este o simfonie solemnă, care se vrea neterminată, un film in memoriam care înșiră nume ale unor eroi, lista fiind deschisă pentru adăugiri bazate eventual pe informațiile ”din teren” ale celor care îl vor viziona. Nu este o listă completă, nu este o listă perfectă – unele nume, probabil, vor trebui corectate sau chiar traduse, noi am avut doar o timidă încercare în acest sens, nedorind să le ”falsificăm” involuntar.
Cu recunoștință în suflet pentru jertfa eroilor, vă invităm să-i comemorăm împreună, totodată să aduceți orice aport de bună-credință pentru îmbunătățirea și corectarea informațiilor noastre incluse în acest film-omagiu.

Gloria victis! Cinste eroilor!

Departamentul pentru Relații Interetnice ține să mulțumească următoarelor organizații și instituții pentru ajutorul acordat:
• Asociația Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie 1989, Timișoara
• Comunitatea Rușilor Lipoveni din România
• Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989
• Uniunea Democrată Maghiară din România
• Uniunea Sârbilor din România
• Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România