Evenimente

De la spectacol de teatru-mișcare până la marii clasici –

Festivalul Interetnic de Teatru ne-a dăruit o experiență teatrală bogată

Teatrul „Tomcsa Sándor”, fiind gazda Festivalului  Interetnic de Teatru (IFESZT) în perioada 13-21. octombrie 2018., a devenit locul de întâlnire al teatrelor minoritare din țară timp de nouă zile.  La această ediție a festivalului ambulant publicul a avut ocazia de a viziona o paletă largă de spectacole, atât din perspectiva genului dramatic, cât și din cea a tematicii: de la spectacolul de teatru-mișcare la drama clasică shakespeariană, și de la monodramă la spectacolul de teatru-cafenea. La ediția a 9-a a IFESZT – care, în mod similar al edițiilor anterioare, a fost finanțat de Departamentul pentru Relații Interetnice – au participat zece trupe invitate cu doisprezece spectacole în total.

arta

A doua premieră din stagiunea 2018/2019 a Teatrului „Tomcsa Sándor” a avut loc în cadrul festivalului: spectacolul de teatru de păpuși bazat pe povești populare a fost un adevărat program dedicat familiilor în special, la care a participat și autorul însuși, Galambos Attila. Pe lângă aceasta, trupa odorheiană a îmbogățit programul cu încă două spectacole: Matricele ungur (r. Tóth Árpád) și Migraaaanți sau Prea suntem mulți în aceeași barcă (r. Zakariás Zalán).

Spectacolele studio au fost prezentate în săli pline. Spectacolul de teatru-mișcare a trupei M Studio din Sfântu Gheorghe Lift – boys will be boys (r. Fehér Ferenc), spectacolul Martiri (r. Keresztes Attila) al Teatrului Studio „Figura” din Gheorgheni, dramele Hedda Gabler (r. Keresztes Attila) și Karamazovii (r. Albu István) ale Trupei Tompa Miklós de la Teatrul Național Târgu Mureș, comedia contemporană Artă (r. Barabás Árpád) a Teatrului Orășenesc din Târgu Secuiesc și drama contemporană Avalanșa (r. Kedves Emőke) a trupei Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara au fost primite cu un interes special de public. Spectatorii au fost uluiți de sinceritatea crudă față de dependență a monodramei trupei Teatrului Studio „Figura” Jurnal de droguri (r. Faragó Zénó) și de brutalitatea psihothrillerului prezentat de trupa Teatrului MunicipalCsíki Játékszín” intitulat Omul pernă (r. Csiki Zsolt).

deschiderea festivalului

În cadrul celei de a 9-a ediții a Festivalului Interetnic de Teatru au fost prezentate patru spectacole pe scena mare a teatrului: evenimentul a fost deschis de comedia în stil italian a Teatrului Tamási Áron” din Sfântu Gheorghe – Gâlcevile din Chioggia (r. Sardar Tagirovksy), după care, marți spectatorii au vizionat drama contemporană semnată de Kenneth Lonergan, intitulată Lobby Hero (r. Radu Iacoban), în interpretarea actorilor Teatrului Evreiesc de Stat. În ultimele două zile ale IFESZT au fost prezentate drame clasice: sâmbătă și duminică publicul a avut ocazia să vizioneze două drame scrise de Shakespeare. Sâmbătă Trupa Harag György de la Teatrul de Nord din Satu Mare a prezentat Comedia erorilor (r. Bocsárdi László), iar duminică trupa Teatrului „Szigligeti” din Oradea a jucat Visul unei nopți de vară (r. Tarnóczi Jakab). Spectatorii aveau ocazia să afle mai multe despre producțiile vizionate de la creatorii și actorii acestora în cadrul întâlnirilor cu publicul de după spectacole.

comedia erorilor Hedda gabler

Zakariás Zalán, directorul artistic al Teatrului „Tomcsa Sándor” a declarat că în calitate de organizator îl face fericit faptul că atât creatorii, cât și spectatorii au avut ocazia să se îmbogățească cu noi experiențe de teatru la spectacolele cu săli pline. În opinia lui și-au atins scopul și întâlnirile cu publicul organizate de după spectacole, deoarece spectatorii au avut ocazia să cunoască procesele de creație din spatele scenei într-o atmosferă prietenoasă.

A 9-a ediție a IFESZT s-a derulat cu succes și din perspectiva grupurilor țintă, pentru că a oferit o paletă variată de producții – de la spectacolele destinate spectatorilor cei mai mici până la cele adresate spectatorilor mai în vârstă, și mulțumită gamei largi de experiențe – de la senzația de amuzament până la fior.

IMG_8396(1) IMG_9299 Omul perna Poveste pentru copii sase tricouri ziua1