Evenimente

Federația Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic, Fundația Filderman pentru Educație, Cultură şi Artă, Primăria Municipiului București prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, Primăria Municipiului Dorohoi, în parteneriat cu Guvernul României – Departamentul pentru Relații Interetnice, au organizat în ziua de 15 februarie 2017 vernisajul expoziției de pictură și desen „ARTĂ, EDUCAȚIE, MEMORIE”. Lucrările au fost realizate în Tabăra de pictură de la Dorohoi, în perioada 21-26 noiembrie 2016, de 32 de elevi ai liceelor de artă din Bacău (Colegiul Naţional de Artă “George Apostu”), Buzău (Liceul de Arte “Margareta Sterian”), Dorohoi ( Liceul “Regina Maria” şi Colegiul Naţional „Grigore Ghica”), sub îndrumarea a 6 cadre didactice, profesori de arte plastice.

Lucrările tinerilor artiști, elevi în clasele a XI – a şi a XII –a , expuse în București la ARCUB, reflectă, prin idee şi exprimare artistică, un omagiu adus memoriei Holocaustului, responsabilitatea tinerilor pentru promovarea adevărului istoric, precum şi dorința lor de combatere a oricărei forme de discriminare a semenilor pe criterii religioase, politice, de rasă sau gen.

Atât tabăra de pictură, cât și expoziția se înscriu în seria evenimentelor organizate pe parcursul mandatului deținut de România la președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), martie 2016 – martie 2017.

La vernisaj au fost prezenți și au luat cuvântul: dr. Aurel Vainer, președintele Federației Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic, Albert Kupferberg, președintele Fundației Filderman, Aledin Amet, secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice, Janina Ilie, managerul proeictului, dr. Ioan Traian Mârza, președintele Uniunii Artiștilor Plastici, critici de artă, artiști plastici. De asemenea 12 tineri artiști și profesorii lor de la liceele din Buzău si Bacău, autori ai unora dintre lucrările expuse, au participat și au primit diplome din partea organizatorilor.

Actrița Claudia Motea a recitat versuri din volumul „Poeme”, aflat sub tipar, acompaniată la flaut de Anca Bălinișteanu, de la Filarmonica din București. Expoziția poate fi vizitată în perioada 16 – 28 februarie, între orele 12:00 și 20:00.