Anunt Evenimente

În 2 martie 2019, va avea loc, la Sândominic, județul Harghita, cea de a XXVII-a ediţie a evenimentului ”Carnavalul măștilor tradiționale din Harghita”. În cadrul tradiţionalului bal de Lăsata Secului, Iarna va fi „înmormântată” în mod simbolic, urmând ca noul spirit să renască înainte de intrarea în Postul Paştelui.

Balul de „farșang” este un eveniment plin de veselie, unde gluma este obligatorie. Cu acest prilej, vor participa grupuri folclorice din localitățile Ocna de Jos, Bârzava, Ciceu, Armășeni, Sâncrăieni, Sânsimion, Cioboteni, Ditrău, Remetea, Lăzarea, Plăieși de Jos și Vlăhița, iar gazda celei de a XVII-a ediţii va fi localitatea Sândominic.

Etnografii sunt de părere că „fărșangul” este un obicei care datează de pe vremea păgânilor, dar în spațiul lingvistic maghiar a intrat abia în Evul Mediu. Măștile specifice purtate de grupurile tradiționale, ritualurile magice și simbolice au ca scop alungarea iernii și reînnoirea spiritului. Balul de fărșang se ținea pe ascuns și în timpul dictaturii comuniste, chiar dacă fusese interzis.

Organizatorii evenimentului:

Consiliul Județean Harghita, Centrul Cultural Județean Harghita, Consiliul Local Sândominic, Grupul Cultural de Păstrare a Tradițiilor – Sândominic și Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară din Ciucul de Sus.

20180210-DSC_3543