Evenimente

Departamentul pentru Relaţii Interetnice a organizat în perioada 4 – 7 decembrie 2015 un proiect amplu, care a cuprins o serie de manifestări dedicate ”Zilei minorităţilor naţionale (18 decembrie)”. Manifestările au avut loc la Sinaia şi au reunit peste 200 persoane din rândul minorităţilor – parlamentari şi personalităţi din conducerea organizaţiilor, oameni de cultură, artişti profesionişti şi amatori, mulţi tineri, jurnalişti din TVR şi din presa în limbile minorităţilor.
 

Programul a debutat în data de 4 decembrie 2015 cu o întâlnire de lucru, la care au participat membri ai organizaţiilor Consiliului Minorităţilor Naţionale şi reprezentanţi ai Departamentului pentru Relaţii Interetnice, inclusiv reprezentanţi ai birourilor teritoriale din ţară. Discuţiile au fost foarte utile, având în vedere faptul că în urma consultărilor cu reprezentanţii minorităţilor şi ai comisiilor de specialitate ale Consiliului Minorităţilor Naţionale s-au conturat obiectivele şi ariile tematice prioritare pentru activitatea departamentului în anul 2016, s-au propus colaborări cu impact complex asupra comunităţilor etnice, pornind de la experienţa anilor anteriori. Atât reprezentanţii Departamentului pentru Relaţii Interetnice, cât şi cei ai organizaţiilor minorităţilor au evidenţiat modele de bune practici care merită dezvoltate anul viitor, precum şi proiecte internaţionale la care România participă în continuare, axate în special pe dezvoltarea dialogului interetnic şi intercultural. Cele mai importante dintre aceste proiecte internaţionale rămân Alianţa Civilizaţiilor, iniţiativă a ONU, şi Strategia UE pentru regiunea Dunării – Aria cultură, turism şi contacte directe între oameni.

Alte teme dezbătute în perioada 5 – 7 decembrie au urmărit întărirea capacităţii de monitorizare şi de lucru a departamentului şi a organizaţiilor membre ale Consiliului Minorităţilor Naţionale şi s-au referit la:

Gestionarea proiectelor derulate din alocaţii bugetare. Evaluarea şi raportarea tehnică şi financiară. Studii de caz, bune practici – seminar cu participarea reprezentanților DRI şi ai minorităţilor naţionale reprezentate în Parlamentul României;

O mai bună armonizare a temelor proiectelor cu necesităţile comunităţilor etnice şi eventuale completări ale legislaţiei în domeniu – masă rotundă cu reprezentanţii DRI şi ai minorităţilor naţionale reprezentate în Parlamentul României;

Modele de convieţuire interetnică în secolul XXI – comunităţile etnice din judeţul Braşov, modul care a prilejuit o întâlnire cu reprezentanţi ai Forumului Democrat al Germanilor – Filiala Braşov şi cu alte comunităţi locale.
 

În seara zilei de 5 decembrie 2015, au avut loc două evenimente artistice extrem de reuşite: prezentare de costume populare ale minorităţilor naţionale şi spectacolul ”Vocile diversităţii – refrene de iarnă”, la care au participat solişti, interpreţi şi ansambluri artistice ale minorităţilor naţionale din toate zonele ţării.
 

Un moment deosebit l-a constituit vizita participanţilor la muzeele Peleş şi Pelişor – o premieră pentru o parte din tinerii prezenţi. Ghizii au evidenţiat pluralitatea modelelor de cultură şi civilizaţie pe care le reuneşte castelul Peleş, subliniind contribuţia unor vestiţi arhitecţi, artişti şi meşteri români, italieni, germani, austrieci, cehi la construirea acestei bijuterii arhitectonice.
 

Reamintim că, în data de 18 decembrie 1992, Adunarea Generală a ONU a adoptat Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, lingvistice şi religioase, primul document internaţional care oferă o garanţie a respectării drepturilor minorităţilor în cadrul general de apărare a drepturilor omului, declaraţie la care au aderat zeci de state din toată lumea. Recunoscând importanţa momentului, o serie de state au declarat ziua de 18 decembrie a fiecărui an ca Zi a minorităţilor naţionale. România s-a raliat acestui context internaţional prin aprobarea HG nr. 881/1998, prin care data de 18 decembrie a fost declarată Ziua minorităţilor naţionale. Începând din 1999, această sărbătoare a diversităţii a fost marcată an de an, atât în Bucureşti cât şi în principalele zone multietnice ale ţării, Departamentul pentru Relaţii Interetnice fiind întotdeauna principalul promotor.
12

11

10

9

8

7

5

3

2

1

New Image

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.