Evenimente

Europa este cea spre care ne îndreptăm?

Mesaj cu ocazia Zilei Europei, 9 mai 2019

România este de 12 ani membră a Uniunii Europene. A parcurs un drum lung și anevoios pentru a face parte dintr-o structură supranațională care, pe lângă prosperitate și libertate, poate aduce și afirmarea diferitelor identități, la fel și pacea, în deosebi pe cea dintre comunități cu limbă, cultură, religie și obiceiuri diferite.

Auzim sau citim deseori faptul că trebuie să tindem spre Europa, să arătăm că suntem vrednici să ne aflăm acolo, că ea ne aduce tot ce ne-a lipsit pe parcursul deceniilor – mai ales pe vremea comunismului, atunci când valorile fundamentale ale omului au fost puse în paranteză mult timp.

Nu ne place să ne amintim de acele timpuri, fiindcă am fost lipsiți de o serie de drepturi cu care parcă nici acum nu ne-am obișnuit: respectul față de celălalt, la fel și libertatea comunităților etnice de a-și manifesta neîngrădit tot ce ține de identitatea lor. Încă ținem să considerăm un privilegiu faptul că o anumită categorie de oameni, aflați în inferioritate numerică, însă nu și culturală, pot beneficia de aceleași drepturi pe care le au membrii comunității majoritare.

Însă ea, Europa înseamnă în continuare pentru noi un spațiu geografic spre care ne îndreptăm, nu și cel în care existăm deja, cel puțin de trei decenii – dacă ne gândim strict la afirmarea libertății noastre politice și spirituale.

Cu toate acestea, Europa este de mult timp și parte a României, nu trebuie să mergem spre ea, fiindcă suntem deja acasă –  în domeniul drepturilor privitoare la minoritățile etnice suntem în Europa prin adoptarea Criteriilor de la Copenhaga, prin care ne-am asumat să asigurăm și să promovăm și reglementări în acest domeniu.

De ce ne simțim câteodată în afara acelui spațiu denumit Europa? Fiindcă nu ne încredem și nu respectăm întotdeauna valorile ei, ne situăm în afara ei și prin gestul de a nu ne mai asuma drepturi pe care le consideram naturale înainte de 2007 – anul aderării noastre la Uniunea Europeană.

În acest an avem o responsabilitate specială. România și-a asumat Președinția Consiliului Uniunii Europene, în cadrul căreia chiar în această zi are loc la Sibiu Summitul informal al șefilor de stat sau de guvern din UE. Este o onoare și un privilegiu pentru un oraș multicultural cum este Sibiul, pentru o țară multietnică în care trăiesc 20 de minorități naționale. Putem arăta deci că Uniunea Europeană în miniatură este chiar România.

Să ne mândrim cu această diversitate și nu doar pe 9 mai, Ziua Europei!

Laczikó Enikő

Secretar de stat al Departamentului pentru Relații Interetnice