Evenimente

Valoarea in timp a Taberei Internationale de Arta Plastica “Inter-Art” Aiud este data atat de elemente cantitative – participarea a peste 300 de artisti din 60 de tari de pe toate continentele -, cat si de elemente calitative – participare unor importanti artisti plastici, reprezentativi pentru arta contemporana dar si de deschiderea simpozionului artistic catre tinerii artisti plastici si catre institutiile de arta si cultura. Departamentul pentru Relații Interetnice a sprijinit desfășurarea celei de a XX-a ediții a acestui program apreciind în primul rând datorită caracterului său intercultural: artiștii participanți au luat contact atât cu arta românească contemporană, cât și cu spațiul românesc, într-o regiune multietnică unde interculturalitatea se manifestă în toate domeniile
Cu lucrarile realizate de cei mai reprezentativi artisti in 20 de ani de activitate au fost realizate importante expozitii la: sediul ONU, New York si Geneva, sediul Parlamentului European din Bruxelles, Woodrow Center din Washington, in capitale si centre ale culturii contemporane :Rabat (Maroc), Viena (Austria), Vichy si Chatel Montagne (Franta), Petion Ville (Haiti), Gyomaendrod (Ungaria), Bombay (India), Cairo (Egipt), Istanbul (Turcia), Sasaran (Malaysia) dar si la Muzeul Literaturii Romane din Bucuresti, Muzeul de Istorie al Transilvaniei din Cluj Napoca, Muzeul National al Unirii din Alba Iulia s.a.
Momente importante ale multiculturalitatii fenomenului Inter-Art Aiud s-au constituit în:
– Prezentarea modelului românesc de conviețuire interetnică, inclusiv prin organizarea excursiei tematice într-un sat reprezentativ al comunitatii maghiare: Rimetea/Torockó.
Au fost realizate vizite documentare la Castelul Huniazilor din Hunedoara, in Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia si importante expozitii ale artistilor plastici din China, Coreea de Sud, Malaysia, Turcia, Bulgaria si Romania. Un moment incarcat de emotie la reprezentat vernisarea expozitie IN MEMORIAM, dedicat celor care au participat la tabara aiudeana si care ne-au parasit.
Cea de-a XX-a editie a Taberei Internationale de Arta Plastica Inter-Art, Aiud 2015, se constituie intr-unul dintre cele mai valoroase si importante momente ale redefinirii spatiului cultural actual, intr-o structura de arta in care competenta, valoarea si multiculturalismul reprezinta caracteristici ale lumii contemporane. Un demers calitativ dar si alternativ al spatiului cultural si artistic autentic.

1

2

3

4

5