Evenimente

Departamentului pentru Relaţii Interetnice a organizat cea de-a doua etapă a proiectului „Diversitate şi patrimoniu prin prisma mass media. Vizite şi schimb de bune practici în regiuni multietnice din bazinul Dunării”, desfăşurat în perioada 17 – 21 iunie 2015, în localitatea Alba Iulia, jud. Bihor şi localitatea Gyula din Ungaria.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DRI alături de o echipă de jurnalişti din presa scrisă, on-line, radio şi televiziune a vizitat Cetatea Alba Iulia, Muzeul Unirii şi a purtat discuţii cu domnul dr. Gabriel Rustoiu, directorul muzeului. În Oradea am fost întâmpinaţi de domnul viceprimar Huszár István şi domnii deputaţi Cseke Attila şi Szabó Ödön precum şi de consilierul judeţean UDMR de etnie romă Lakatos Ioan. Vizita a continuat cu vizitarea catedralei romano-catolice, a muzeului Szent László şi a Centrului Turistic al Episcopiei Romano-Catolice. De asemenea am primit informaţii privind patrimoniul minorităţilor din zonă din partea Muzeului Crişurilor. Vizita a continuat cu Centrul Cultural Reformat Lorántffy Zsuzsanna. Preşedintele Comunităţii Evreilor din Oradea, domnul Koppelmann Teodor Felix a fost gazda echipei la sinagoga neologă din oraşul bihorean. Oraşul Aleşd a oferit ocazia culegerii de informaţii despre comunitatea de slovaci din zonă, iar localitatea Palota a adus echipa în mijlocul comunităţii de nemţi.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

În data de 20 iunie echipa formată din jurnalişti aparţinând ziarului german Allgermain Deutsche Zeitung, Revista Patriahiei Române, portalului on-line Transindex, Radio România Actualităţi, Radio România Internaţional, Erdely TV, TVR – secţia minorităţi, TVR Timişoara, s-a deplasat la Gyula, în Ungaria unde s-a întâlnit cu Preasfinţia sa Părintele Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria şi cu doamna Maria Gurzău Czegledi, director al liceului cu predare în limba română Nicolae Bălcescu, aceştia oferind informaţii privind comunitatea de români ortodocşi, patrimoniul cultural şi religios deţinut de aceasta pe teritoriul Ungariei, precum şi dezvoltarea învăţământului în limba română în această parte a ţării. Vizita a continuat cu întâlnirea cu domnul Illyés Lajos, viceprimarul localiăţii Salonta, care a oferit informaţii privind comunităţile din oraş şi a însoţit echipa la Muzeul poetului Arany János şi Muzeul Ţăranului Român. Programul s-a încheiat cu vizitarea castelului Komáromi din localitatea Otomani şi o degustare de vinuri din zona Diosig, un exemplu de bună practică prin continuarea tradiţiei de cultivare a viţei de vie în zonă cu scopul de a obţine un produs bio.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prima etapă a programului a avut loc în nordul Dobrogei ocazie cu care DRI împreună cu experţi în istorie şi arheologie, antropologie, patrimoniu, etnografie, folclor, turism, oficialităţi locale, precum şi cu reprezentanţi ai mass media, au alcătuit un inventar jurnalistic al celor mai reprezentative şi importante obiective legate de istoria, cultura şi viaţa grupurilor etnice din zonă.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Programul este organizat sub auspiciile Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD), aprobată în 2011 şi pusă în aplicare pe mai multe arii de 14 ţări din bazinul dunărean. Strategia îşi propune, pe o perioadă de cel puţin 10 ani, să aducă răspunsuri comune unor provocări comune, să creeze sinergii şi o bună coordonare între politicile şi iniţiativele statelor dunărene, astfel încât Dunărea să devină o importantă arteră de dezvoltare a Europei.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Iniţiativa DRI se înscrie în Aria 3 – „Cultură, turism şi contacte directe între oameni” a SUERD, constituind unul din paşii pentru realizarea unei „Cărţi albastre a identităţii culturale a Dunării”, la care să contribuie ulterior şi alte regiuni ale României, precum şi toate statele participante.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Intenţia este de a oferi celor interesaţi un mozaic al patrimoniului cultural – material şi imaterial – al grupurilor etnice şi implicit al zonelor multietnice din România.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.