Evenimente

Galeria Galateca prezintă în perioada 15- 23 Noiembrie 2019, expoziția personală „The Secret Stories of Danube River” a artistei Oana Ionel al cărei vernisaj va avea loc pe 15 noiembrie de la ora 19.00.

Pornind de la munții Pădurea Neagră si ajungând la Marea Neagră, parcurgând peste 10 țări, Dunărea poate fi considerată cel mai relevant fluviu European din punct de vedere cultural. Adesea identificată ca un simbol al diversității europene (dar mai ales al unității acesteia), Dunărea rămâne martorul tăcut, întruchipând totodată depozitarul istoriei asimilate a batrânului continent.

„Poveștile secrete ale Dunării” este al treilea proiect expozițional dintr-o trilogie  pe care Oana Ionel a conturat-o în jurul simbolisticii fluviului. Artista sintetizează la nivel vizual o serie de aspecte conceptuale precum: granița ca invitație si nu ca limită, raportul dintre ziduri si punți, conexiunile culturale de-a lungul fluviului, diversitatea scenariilor epistemice existente in regiunea danubiană.

Într-o realitate în care tendința de a construi ziduri pare mai puternică decât cea de a crea punți, apare chestionarea asupra modului optim în care o diversitate culturală poate coexista într-un spațiu comun. Un prim răspuns ar putea fi creionat în jurul noțiunilor de respect, empatie și toleranță. De-a lungul fluviului, granițele devin permeabile, se abstractizează, se metaforizează, zona danubiană devenind un spațiu comun în care se vorbesc peste 20 de limbi.  Această permeabilitate culturală este ilustrată prin lucrări precum „Câmpuri morfice” sau „Granița ca invitație”. Prin seria de picturi intitulată „Ada Kaleh”- realizate în ceară și aur – se readuce în discuție Dunărea ca instrument si totodată receptacul al memoriei. (In anul 1970, insula Ada Kaleh  a fost scufundată în mod intenționat sub apele lacului de acumulare al hidrocentralei Porțile de Fier I).

La nivel vizual, expoziția propune o experiență imersivă în ample spații abstracte ca simboluri ale vieții inconjurătoare vibrante, reconfigurând o posibilă hartă mnemonică a fluviului dar, mai ales, a poveștilor sale secrete… 

Oana Ionel este artistă și curatoare independentă. Este absolventă a Universității Naționale de Arte din București (secția Pictură). Are un Doctorat în Arte Vizuale obținut în 2018. În perioada 2009 -2010 a fost bursieră la „Ecole supérieure d’art” (Grenoble, Franța). Totodată este absolventă a Facultății de Psihologie (Universitatea București).