Evenimente

În perioada 22-24.11.2019, Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România, cu finanțate de la Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Relații Interetnice, a organizat la Cordău, jud. Bihor, proiectul cu denumirea ,,Seminar: Școlile slovace încotro? Protejarea identității naționale”.

 La acest seminar au participat educatori, învățători, profesori, directori din cadrul  școlilor slovace din România, pentru a dezbate problemele cu care se confruntă unitățile de învățământ pe care le reprezintă și pentru a găsi soluții cât mai rapide pentru buna funcționare a  acestora.

Au mai participat: vicepreședintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din cadrul Camerei deputaților, dl. deputat Szabó Ödön, președintele U.D.S.C.R., dl. Merka Adrian-Miroslav și inspectorul școlar pentru minoritatea slovacă, dl.Mlinarcsik Alexandru.

În data de 23.11.2019, sâmbăta, începând cu orele 10.00, directorii școlilor slovace din România au prezentat situația actuală a școlii pe care o reprezintă, s-au purtat discuții despre toate aceste situații după care, începând cu orele 15.15 au urmat workshop-urile pe arii curiculare.

În data de 24.11.2019, duminica,  începând cu orele 09.15 s-a concluzionat activitatea cadrelor didactice și s-au făcut propuneri pe fiecare arie curriculară.

Evenimentul a fost mediatizat în presa locală: ziarele Crișana, Jurnalul Bihorean și Bihoreanul, precum și la TVR3, în cadrul emisiunii România Policromă, iar reprezentanții TVR 1 au fost prezenți la seminar. De asemenea, proiectul a fost mediatizat și în rețelele sociale.