Evenimente

Ieri, la Muzeul de Istorie din București, în prezența unui public numeros, a avut loc lansarea filmului documentar Itinerariu evreiesc în România realizat de Fundația Culturală Art Promo, cu finanțare din partea departamentului pentru Relații Interetnice.

Itinerariu evreiesc în Romania este un film documentar care surprinde o mică parte din urmele lăsate de comunitățile de evrei din România. De la Sapânța până la Ștefănești, de la Bacău până la Siret, echipa de filmare a încercat să redea atmosfera din cimitirele și sinagogile vizitate.

Greu de localizat, rămase în afara circuitului turistic al multor localități din România, cimitirele evreiești se află într-un proces accelerat de degradare, deși reprezintă un patrimoniu de neprețuit. În plus, în puținele sinagogi rămase funcționale în România, a mai rămas o mână de oameni care continua să respecte vechile credințe.

Timp de peste 40 de minute, spectatorul a făcut o incursiune printre pietre funerare unice și a admirat sinagogi pictate într-o manieră impresionantă. Botoșani, București, Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni, Sapânța, Ștefănești, Suceava, Dorohoi, Piatra Neamț, Sighetu Marmației, Șimleul Silvaniei, Buhuși, Târgu Neamț, Sighet, Siret, Radăuți si Bacău sunt cele 17 localitati care, prin urmele lăsate, ne-au dezvăluit o lume înfloritoare, o lume evreiască care se obișnuise să numească teritoriul României acasă.

Printre participanți s-a aflat domnul Aurel Vainer, președintele Federației Comunităților Evreiești din România care, vizibil emoționat de faptul că în film a fost prezentat satul Ștefănești unde s-a născut dânsul, a spus că va oferi realizatorilor acestui film Diplome de Prieteni ai Poporului Evreu.