Evenimente

Proiectul este organizat sub auspiciile Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD), aprobată în 2011 şi pusă în aplicare pe mai multe arii, de 14 ţări din bazinul dunărean. Strategia îşi propune, pe o perioadă de cel puţin 10 ani, să aducă răspunsuri unor provocări comune, să creeze sinergii şi o bună coordonare între politicile şi iniţiativele statelor dunărene, astfel încât Dunărea să devină o importantă arteră de dezvoltare a Europei.

Iniţiativa DRI se înscrie în Aria 3 – „Cultură, turism şi contacte directe între oameni” a SUERD. Prima vizită de documentare s-a desfășurat în anul 2014 în nordul judeţului Tulcea, cea de a doua în 2015 în judeţele Alba şi Bihor, a treia în 2016 în județele Dolj, Mehedinți și Caraș-Severin, a patra în  anul 2017, în  județele Harghita și Covasna, fiind urmată în anul 2018 de un traseu care a cuprins bisericile fortificate din județele Brașov și Sibiu.

Scopul proiectului este evaluarea ”la faţa locului”, de către jurnaliști din țară și străinătate, a patrimoniului cultural al minorităţilor naţioanale, în contextul întregului patrimoniu cultural al României în scopul realizării unei „Cărţi albastre a identităţii culturale a Dunării”.

În perioada 7 –11 octombrie 2019, s-a desfășurat a doua etapă a proiectului, în județele Timiș și Arad, pe un traseu care a cuprins Timișoara, Charlottenburg, Mașloc, Nădlac, Arad, Timișoara.

Programul acestei etape a cuprins:

Vizitarea mănăstirii Sfântu Gheorghe din comuna Birda

Vizitarea liceului teoretic cu predare în limba sârbă Dositei Obradovici

Întâlnire la Centrul Cultural al Uniunii Sârbilor din România cu reprezentanții comunității sârbe      

Întâlnire cu reprezentanții comunității germane la sediul Forumului Democratic German din România

Vizitarea Bolyai János Szakkollégium – Centrul Educațional și de Tineret Bolyai János

Vizitarea sinagogii din cartierul Iosefin

Tur al monumentelor istorice și de patrimoniu cultural din Timișoara

Seară culturală. Vizionarea premierei Henric al IV-lea, la Teatrul Maghiar de Stat din Timișoara (în limba maghiară cu traducere la cască)

Vizitarea satului Șarlota (Charlottenburg), a Muzeului Cinegetic

Întâlnire cu reprezentanții comunității ucrainene din Remetea Mică. Vizitarea bisericii romano-catolice din Mașloc

Întâlnire cu viceprimarul municipiului Arad Bognar Levente Grigorie și conducerea Colegiului „Csiky Gergely”.  Vizitarea Palatului Administrativ și a Complexului Muzeal Județean Arad.

Vizitarea Liceului Teoretic “Jozef Gregor Tajovsky” din Nădlac și întâlnire cu doamna Husarik Nicoleta directoarea liceului

Vizitarea casei muzeale slovace

Vizitarea bisericii evanghelice luterane slovace din Nădlac

Întâlnire cu conducerea Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor din România – UDSCR, cu domnul Somrak Dusan, viceprimar al orașului Nădlac și cu scriitori slovaci.

Produse media realizate de participanți după a doua etapă a proiectului se regăsesc în continuare:

Nina May

http://www.dri.gov.ro/wp-content/uploads/2019/11/b04fbaa2620f52ddd6f0e28647c38628.pdf

http://www.dri.gov.ro/wp-content/uploads/2019/11/5290d96b938779acdf0b5fb561526d20.pdf

Daniel Onea

https://www.rri.ro/ro_ro/timisoara_multiculturala-2605631

Horváth-Kovács Szilárd

http://multikult.transindex.ro/?cikk=28069

http://multikult.transindex.ro/?cikk=28087&a_varos_amelyrol_mindenkinek_csak_a_vertanuk_jutnak_az_eszebe._de_mi_a_jelene_es_a_jovoje

Anca Filoetanu

Mirela Stîngă