Evenimente

Culegerea de creație literară rromani “RROMANE CEACIMATA/ ADEVĂRURI RROME” a fost realizată în cadrul proiectului cu același nume susținut financiar de Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României.

Abordând în special teme referitoare la istoria și cultura rromilor, cu precădere sclavia, holocaustul, rasismul anti-rrom, rezistența, precum și dilemele unei identități marcate de stigmat, dar și de aspirația către construirea unei națiuni, însă nerefuzându-și teme universale de tipul iubirea, destinul, trecerea timpului, culegerea reunește creații de relativă diversitate, în limbile rromani și română. Cu câteva excepții notabile – proză scurtă și un studio etnologic – culegerea poposește mai mult pe teritoriul străbătut de emoție pură al poeziei, ca într-o veșnică reîntinerire a literaturii rromani.

Reunind creațiile a 17 scriitori rromi, cartea propune o viziune rromă despre sinele individual și colectiv în raport cu alteritatea, etosul rrom străbătând întregul volum ca un fir roșu, incandescent, dar scufundat în ezoteric pentru a nu fi ușor de identificat, de clasificat, de explicat și de dăruit.

Ca o încununare a efortului de a defini, literar, identitatea etnică rromă, cartea își trimite cititorii către un film care adresează cea mai grea întrebare din lume: Ce însemnă pentru tine să fii rrom?. La întrebare încearcă să dea un răspuns autorii cărții, dar așteptarea acestora se îndreaptă către cititorii rromi îndemnați subtil să-și răspundă la aceeași întrebare.