Evenimente

În perioada 19 – 26 august 2019 se desfășoară Academia de Vară interculturală “Proetnica” la Sighișoara. Tema abordată în 2019 este “Conviețuirea în comunitățile multietnice” Academia Interculturală de Vară ProEtnica dorește să ofere cunoștințe despre diferitele forme existente de protecție a minorităților naționale din Europa pentru a înțelege complexitatea problemelor interetnice din comunitățile multiculturale din diferite țări, respectiv pentru a identifica relații interculturale viabile în vederea asigurării unei conviețuiri interetnice pașnice în aceste comunități. Conviețuirea pașnică dintre majoritate și minorități, între minorități, respectiv în sânul unei minorități poate asigura baza diversității europene ca valoare, practică și declanșator al schimbărilor socio-politice.

Academia interculturală de o săptămână se va concentra pe diversitatea culturală reprezentând patrimoniu european și motor al schimbării, atrăgând legături între perspectivele istorice, actuale și viitoare. Acesta va oferi tinerilor participanți o platformă de discuții, schimb de experiență și cunoaștere a complexității problemelor interetnice în comunitățile multiculturale din diferite țări europene.

Prin activități practice și ateliere de creație, Academia Interculturală va oferi participanților din Germania, Republica Moldova, Grecia, Bulgaria și România nu doar o înțelegere a valorii diversității și a avantajelor și provocărilor aferente, dar va promova, de asemenea, angajamentul lor civic și interesul față de protecția minorităților naționale.

Activitățile Academiei Interculturale de Vară Proetnica vor fi conduse de către  Meto Nowak, Referent al Reprezentantului de Stat pentru Sorabi, Ministerul Științei, Cercetării și Culturii Potsdam, Germania, prof. Radu Carp, Președinte Centrul de Excelență pentru Studiul Minorităților Transfrontaliere, Oradea și Koreck Maria, președintele Asociației Divers. Vor contribui  cu prelegeri  Laczikó Enikő, secretar de stat Departamentul pentru Relații Interetnice, prof. Emmanuel Aquah, Facultatea de Studii și Asistență Socială  Universitatea Åbo Akademi, Finlanda și prof. Enache Tușă, Universitatea Ovidius Constanța.