Evenimente

În perioada 15 – 18 octombrie 2015, Departamentul pentru Relaţii Interetnice a organizat la Sibiu cea de-a 8-a ediţie a conferinţei internaţionale Relaţii Interetnice în Transilvania, care s-a desfăşurat şi în acest an sub genericul Militaria Mediaevalia în Europa Centrală şi de Sud-Est. La conferinţa organizată la Sibiu s-au reunit specialişti din ţară (centre universitare şi muzeale din Constanţa, Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Zalău, Reşiţa, Arad, Alba Iulia) şi străinătate – Rusia, Bulgaria, Grecia, Slovacia (din centre precum Briansk, Varna, Plovdiv, Nitra), precum şi studenţi din România.
DSC_0120

Întregul eveniment a fost un spaţiu de dezbatere a generoasei tematici a conflictului medieval şi a modului în care acesta îşi pune amprenta asupra celorlalte aspecte (politic, social, economic, etc) ale vieţii medievale din “terra ultrasilvana” şi în special asupra relaţiilor interetnice de-a lungul timpului.
DSC_0200

Conferinţa a găzduit numeroase prezentări, în jurul ei fiind realizat un adevărat eveniment denumit generic Săptămâna medievală, care a inclus printre altele şi un vernisaj (Feldioara redescoperită: un sit al oaspeţilor germani în estul Europei) şi două lansări de carte (Interethnic Relations in Transylvania. Militaria Mediaevalia in Central and South-Eastern Europe şi Cetatea Ardud. Repere istorice şi arheologice). Toate evenimentele au fost semnalate în presa locală şi au fost acoperite de presa naţională printr-o echipă a TVR 3. În afara specialiştilor din domeniu, au răspuns invitaţiei şi reprezentanţi ai administraţiei locale, ai principalelor instituţii de cultură şi de învăţământ superior şi ai Mitropoliei Ardealului. În afara prezentărilor găzduite în cadrul conferinţei, în acest an câţiva participanţi au fost invitaţi să-şi prezinte rezultatele cercetărilor într-o prezentare specială adresată mai ales publicului larg.
DSC_0041

Numeroşi participanţi şi-au exprimat intenţia de a participa la viitoare ediţii ale evenimentului. De asemenea, marea lor majoritate şi-au exprimat intenţia de a participa la următorul volum al conferinţei, care să includă studiile prezentate în acest an.
DSC_0018

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.