Evenimente

In perioada  19-26 iulie 2019 s-a desfășurat  la Centrul Cultural ”Sf. Sava” din localitatea Baziaș proiectul ,,Tabăra de vară pentru copii și tineri”  organizat de Uniunea Sârbilor din România și finanțat de Secretariatul General al Guvernului prin Departamentul pentru Relatii Interetnice. În proiect au fost implicați copii și tineri de etnie sârbă, română,romă cu vârsta cuprinsă între 8 și 25 de ani, provenind din localități cu populație majoritar sârbească din zona de vest a țării (Sannicolau Mare, Variaș, Sânpetru Mare, Timișoara, Radimna, Belobreşca) în vederea familiarizării acestora cu elemente de cultură și civilizație sârbă.

Scopul taberei a fost acela de a promova formule inovatoare de educație interculturală, facilitarea  comunicării între persoane cu identități etnice și culturale diferite.

 În cadrul proiectului, am organizat activități creative și de instruire destinate participanților, care au fost împărțiți în 2 grupe de vărstă, și anume: 8-14 ani, respectiv  15-25 de ani.

Prin urmare, participanții ambelor grupe de vărstă  au luat parte la activități precum:  vizionare de film documentar, exerciții de învățare și perfecționare a limbii sârbe, activități în aer liber, vizita la mănăstirea Baziaș, etc. 

 Au avut loc scurte  prezentari  despre  istorie, cultură și prezentarea unor manuscrise si harti vechi prin care s-a evocat o lume de demult cu comori si mistere. Au fost familiarizați cu istoria poporului sârb, au fost plăcut impresionați de prezentarea Marelui Război a Dinastiei Karadjordjevic,  despre legătura regală dintre poporul sârb și român, despre subiectul Centenarul – istorie, valori, oameni, minorități, patrimoniu, viitor despre marele Nikola Tesla, despre Vuk Stefanovic Karadzic, fondatorul alfabetului chirilic, despre marele Dositej Obradovic, născut pe meleagurile noastre la Ciacova, despreSf. Sava , primul arhiepiscop şi cel care a pus bazele învăţământului , nu în ultimul rând cel care a construit mănastirea Baziaş în sec.XIII.

Zilnic cei prezenți au participat la cursuri de limba sârbă. Toți cei prezenți și-au dat interesul atât la partea teoretică cât și la cea practică.

Pe lângă partea teoretică   au avut loc și exerciții de perfecționare a limbii sârbe, ,,Joaca cu alfabetul” în care cei mici s-au jucat cu  literele decorative, au fost transcrise  fragmente din texte folosind litere artistice și astfel a fost realizată o miniexpoziție. etc.

La prezentările despre cultură si  tradiție participanții au învățat dansuri și coregrafii cu specific sârbesc  au avut loc cursuri despre importanța artei populare și a folclorului astăzi, s-a prezentat portul popular , paşi noi de dans şi noi coregrafii.

Participanţii au lucrat împreună cu instructori-coregrafi,  au avut loc exerciții  unde participanții au fost iniţiaţi în prezență scenică, spontaneitate, au cântat, dansat.   Tototdată, s-au vizionat diferite spectacole și s-au discutat pașii specifici fiecărui dans, costumele, machiajul,etc. în vederea perfecționării spectacolelor.         

Serile înainte de cină au fost dedicate literaturii,creativității și jocurilor în aer liber. Prin aceste activităţi tinerii au fost încurajați să dea frâu liber imaginației și spontaneității, au fost instruiți pentru a se familiariza  cu elemente de cultură și civilizație.

 Prin acest proiect s-a realizat un cadru cultural organizat  în care copiii și tineriii s-au putut  exprima și dezvolta in spiritul  respectului si constientizarii valorilor traditionale, culturale, artistice si lingvistice. Tinerii – reprezentanți ai minorităților naționale și nu numai ,au nevoie de promovare și ajutor pentru a-și realiza traseul profesional  dorit , care să le asigure un nume și un loc în spațiul artistic national si international.

Toate aceste activităţi  reprezintă cu siguranţă evenimente la care s-a promovat atât comunitatea sârbă şi multiculturalismul din România, cât şi  activitatea Departamentului pentru Relaţii Interetnice. Proiectul se circumscrie interesului Departamentului pentru Relații Interetnice de promovare a dialogului intercultural, de formare și educare a tinerilor pentru un viitor comun mai bun, de cunoaștere și recunoaștere a valorii  talentului autentic.Considerăm  că acest proiect a avut  impact cu precădere asupra comunităților din care provin participanții și în special a comunității în care s-a desfășurat.