Anunt Evenimente

Anul acesta a avut loc ediția a 13-a a Colocviului Teatrelor Minorităților Naționale: festivalul de zece zile a luat sfârșit duminică, 20 octombrie.

Colocviul este festivalul de teatru cu cel mai vechi istoric din Transilvania și este organizat bienal de Teatrul Figura Studio respectiv Asociația Figura din Gheorgheni. Pe lângă teatrele minoritare din România – maghiare, germane, evreiesc și rom – la ediția de anul acesta a participat și teatrul de expresie maghiară din Novi Sad, Serbia.

20 de spectacole teatrale, interpretate în 4 limbi, invitate din 14 orașe diferite, concerte, expoziții de istoria teatrului și de artă plastică, spectacole de lectură din piese contemporane, proiecție de film, lansare de carte, workshop de colaje, târg de cărți și întâlniri cu publicul au fost programele oferite publicului din Gheorgheni și din localitățile din împrejurime.

Fidel denumirii, timp de zece zile, Coloviul a devenit punctul de întâlnire a 2500 de participanți, spectatori și invitați. Acest festival este un miracol în orașul nostru, și acum, luând sfârșit atât teatrul, cât și orașul îi vor simți lipsa  – a afirmat Albu István, directorul Teatrului Figura și al festivalului la evenimentul de închidere ce a avut loc duminică seara după ultima reprezentație din program.

În data de 11 octombrie, Colocviul a început cu spectacolul Teatrului Tomcsa Sándor, intitulat Kovács János moare, prezentat la sediul producătorului în Odorehiu Secuiesc. După deschiderea expoziției-omagiu față de tenorul renumit Simándy József în Biblioteca Municipală Gheorgheni a avut loc deschiderea oficială a festivalului în prezența lui Nagy Zoltán, primarul Gheorgheni și Barti Tihamér, vicepreședintele Consiliului Județean Harghita, iar cu spectacolul teatrului gazdă Trei surori s-a deschis cel mai important eveniment cultural din Gheorgheni.

Timp de zece zile au participat atât teatre de repertoriu ca Teatrul Evreiesc de Stat (București), Teatrul Figura Studio (Gheorgheni), Teatrul Maghiar de Stat Cluj, Teatrul Național Târgu-Mureș – Compania Tompa Miklós, Teatrul Național Radu Stanca – Secția Germană (Sibiu), Teatrul de Nord – Compania Harag György din Satu Mare, Teatrul Szigligeti (Oradea), Teatrul Tamási Áron (Sfântu Gheorghe), Teatrul Csíki Játékszín (Miercurea Ciuc), Teatrul German de Stat Timișoara, Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely (Timișoara), Teatrul Tomcsa Sándor (Odorheiu Secuiesc), Teatrul Udvartér Teátrum (fostul Teatru Orășenesc din Târgu Secuiesc), Teatrul din Novi Sad (Serbia), cât și teatre independente precum Compania de Teatru Aradi Kamaraszínház, Compania de Teatru Rrom Giuvlipen (București), Studioul Yorick și Teatru 3G (Târgu-Mureș), compania de dans M Studio (Sfântu Gheorghe), respectiv inițiativa Magaskonyhaművészett din Târgu-Mureș.

Ediția actuală a Colocviului s-a realizat prin sprijinul financiar al Guvernului României – Departamentul pentru Relații Interetnice, Ministerului Culturii și Identității Naționale, a Uniunii Democrate Maghiare din România, Fundației Communitas, Fondului Bethlen Gábor și Fondului Cultural Național al Ungariei, respectiv în parteneriat cu Centrul Cultural și de Artă din Lăzarea și cu Biblioteca Municipală Gheorgheni. Pe lângă finanțatorii principali ai evenimentului, anul acesta numeroase intreprinderi locale s-au alăturat realizării festivalului.

Fotografiile au fost realizate de Jakab Lóránt și Bartalis Előd și au fost puse la dispoziție de Teatrul Figura Studio